5x náhražka kávy, která vás povzbudí lépe, než samotná káva
Káva nemusí mnoha lidem dělat dobře. Někomu po ní pálí žáha, jinému až příliš zvedá tlak a další po ní zase nemůže spát. Případně, pokud se káva pije ve velkém množství, je dobré část nahradit. Přírodní náhražka kávy může v takovém případě posloužit jako dobrý kompromis. Je zdravá, chutná a bez nežádoucích účinků, které káva způsobuje.
Káva je nápojem společenským, dá se říci. Dáváme si jej, když chceme posedět s rodinou. Když přijde návštěva. Chodíme do kaváren… Káva je tu po tisíciletí, je to nápoj oblíbený. A pije ji spousta lidí. Přesto někomu nemusí dělat dobře. A není se čemu divit. Jako konzumenti kávy jí vypijeme ročně opravdu hodně. Přitom – podle odborníků – bychom kávu měli pít v rozumném množství. Což jsou maximálně asi 3-4 šálky za den.
Káva nebo náhražka kávy?
Káva by měla na naše tělo mít povzbuzující účinky: podporuje činnost mozku, zvyšuje pozornost i vaše paměťové schopnosti, pomáhá odstranit únavu a zlepšuje náladu. Káva se rovněž řadí mezi antioxidanty. Ovšem nadměrné pití kávy je pro organismus naopak zatěžující. Může způsobovat podrážděnost nebo zvýšenou srdeční činnost. Přírodní náhražka kávy by takové nežádoucí účinky mít neměla. Pokud je káva naším společníkem od rána do večera a pijeme ji opravdu ve velkém množství, pak je vhodné alespoň její část něčím nahradit. Ideálně nápojem, který neobsahuje kofein a chutná podobně. Právě k tomu náhražka kávy slouží.
Pijte čaje a zhubnete! Bylinky na hubnutí a spalování tuků doplňují tělu energii a podporují hubnutí
Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí
Náhražka kávy 1: Špaldová káva
Není káva jako káva. Ta špaldová nemá s opravdovým kafem vůbec nic společného, přesto budete překvapeni, jak podobně může chutnat. Vyrábí se z pražené pšenice špaldy. Kofein sice nemá žádný, ale zato se v ní ukrývá velké množství bílkovin, vitamínů i minerálních látek. Rovněž obsahuje vysoký obsah vlákniny. Díky tomu podporuje trávení a zklidňuje zažívací trakt. Káva jej naopak dráždí. Špaldová káva patří mezi kávoviny a sehnat se dá mletá nebo instantní.
Náhražka kávy 2: Melta
Je to asi nejznámější káva bez kofeinu. Je to náhražka kávy se směsi kávovin. Skrývá v sobě ječmen, žito, kořen čekanky a cukrovou řepu. Meltu je možné připravit si z namleté směsi, která se louhuje. Případně sáhnout po nálevových sáčcích.
Náhražka kávy 3: Cikorka
Vařila se dříve, popíjela se za války. Cikorková káva se vyrábí pražením kořene čekanky. Ta roste jako plevel volně podél cest. Považujeme ji za plevel, aniž bychom tušili, že je přímo po ruce chutná náhražka kávy. Samozřejmě není žádoucí sbírat i u silnice.
Najděte si nějaký opuštěný kus louky dál od cest, kde jezdí auta a tam si ji nasbírejte. Čas na vykopávání kořene je buď od půli října do půli listopadu nebo pak až brzy na jaře. Nutno však zmínit, že náhražka kávy z kořenů se musí alespoň dvě minuty povařit.
Náhražka kávy 4: Pampelišková káva
Když už jsme u kořenů, pak luxusní káva se dá připravit také z kořenů pampelišky. Je to adekvátní náhražka kávy, která opravdu chutná velmi podobně. Zvlášť, pokud si ji připravíte v automatickém kávovaru nebo french pressu. Vykopané kořeny se omyjí, upraží a až zchladnou, tak se namelou na jemnou směs. Pak už se připraví taková káva, na kterou jsme zvyklí.
Náhražka kávy 5: Žaludová káva
Zatímco v Čechách se za války popíjela cikorka, v Americe byla zase populárnější žaludová káva. Zdravá a velmi chutná náhražka kávy, kterou si bez problémů připravíte sami doma. Tedy pokud se vám bude chtít vyrazit sbírat žaludy. Ty se oloupou, nasekají a na pánvi nasucho opraží. Každá náhražka kávy pražení vyžaduje. Jen tak bude chutnat jako klasická káva. A stejně tak každá náhražka kávy chutná dobře s mlékem i cukrem. Ostatně vyzkoušejte sami a uvidíte.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku