Čerstvá jarní petržel jako superpotravina. Posílí tělo, srovná hladinu cukru v krvi a postará se o zdravé srdce
Petržel je oblíbená a v české kuchyni jedna z nejoblíbenějších bylinek. Nejčastěji ji využíváme jako dochucovadlo jídel. Zvýrazní chuť polévkám a je nepostradatelná v rybích pokrmech. Věděli jste, že si z petržele můžete připravit i chutný čaj? Ten má spoustu pozitivních zdravotních účinků na naše zdraví.
Čerstvá petržel je bohatá zejména na vitamín C, vitamín A a vitamín K. Céčko je nezbytné pro silný imunitní systém a zlepšuje zdraví srdce. Je to navíc silný antioxidant. Áčko zase hraje klíčovou roli v pevném imunitním systému a je nezbytné pro zdraví očí. Patří mezi jednu z nejúčinnějších bylin, která zlepšuje stav při šerosleposti a pomáhá na zánět zrakového nervu. Vitamín A je navíc nezbytný pro zdravou pokožku a může dokonce zlepšovat stav některých kožních onemocnění. A káčko je zase živinou nezbytnou pro pevné kosti a zdravé srdce. A je nezbytné pro správnou srážlivost krve. Z dalších cenných látek rozhodně stojí za zmínku vápník, železo, hořčík, fosfor a draslík. Jakož i vitamíny skupiny B a vitamín E.
Petržel pečuje o správnou hladinu krevního cukru
Petržel má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví, navíc je nízkokalorická a dokonce je doporučená i jako zajímavý prostředek při redukčních dietách. Díky diuretickým účinkům pomáhá organismu snáze se zbavit přebytečné vody. Jedním z nejzajímavějších účinků petržele je však umění poradit si se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Ta může totiž zvyšovat riziko zdravotních komplikací, jako je inzulínová rezistence, cukrovka, srdeční onemocnění nebo metabolický syndrom.
Domácí tymiánová mast – pomůže při nachlazení i při nadýmání
Jitrocel a šalvěj na nachlazení - domácí jitrocelový sirup, šalvějový sirup a šalvějové bonbóny
Petržel podpoří zdraví srdce
Antioxidanty, které petržel v sobě ukrývá, snižují rizikové faktory srdečních onemocnění. Především se jedná o rizikové faktory, jakými jsou chronický zánět, zvýšený krevní tlak či hladina LDL (špatného či zlého) cholesterolu. Stejně tak mohou k lepšímu zdraví srdce přispívat i obsažené karotenoidy. Bylo jednoznačně prokázáno, že strava bohatá na tyto látky snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění a s nimi spojených komplikací. Petržel je skvělým doplňkem v případě, že vás trápí angina pectoris nebo ischemická choroba srdeční.
Petržel pro zdraví ledvin
V alternativní medicíně je petržel využívána jako prostředek pro očistu a zdraví ledvin. Je například doporučována v případě, že se objeví ledvinové či močové kameny nebo písek. Zdravé ledviny rovněž pomáhá udržovat tím, že snižuje vysoký krevní tlak, který je hlavním rizikovým faktorem onemocnění ledvin. A protizánětlivé vlastnosti petržele spolu s její schopností regulovat pH moči a snižovat krevní tlak mohou napomoci lepšímu zdraví ledvin a snížit riziko vzniku ledvinových kamenů.
Petržel jako přírodní antibiotikum
Čerstvě utržená petržel má silné antibakteriální účinky. Ukrývají se v ní totiž éterické oleje, včetně apiolu a myristicinu, které likvidují potencionálně škodlivé bakterie, jako je například zlatý stafylokok. Zároveň funguje jako silný posilovač imunitního systému, snižuje zánět a zabraňuje poškozování buněk.
Nežádoucí účinky petržele
Využívání petržele jako dochucovadla nemá téměř žádné kontraindikace ani nežádoucí účinky. Pokud ji však chcete užívat ve větších dávkách pro přírodní léčbu, pak bychom měli vědět, že toto je zapovězeno v období těhotenství a kojení. Rovněž čaj ani doplňky stravy z petržele nesmí užívat malé děti do pěti let a zároveň je tato alternativní léčba zapovězena v případě, že trpíte akutní ledvinovou kolikou.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku