Meduňka lékařská nejen krásně voní. Má uklidňující účinky a odstraňuje stres
Meduňka lékařská
Meduňka lékařská je opravdu nenápadná bylinka. Rozhodně nebude vysloveně okrasou naší zahrádky. Co jí však nebylo naděleno do půvabu, to jí je vynahrazeno na léčivých účincích. Známý středověký alchymista a lékař Paracelsus ji dokonce nazval elixírem života. Snad proto, že dokáže zklidnit celý organismus a již tento pokrokový přírodovědec věděl, jak důležitým faktorem pro dobré zdraví je klid mysli. Meduňka lékařská, nazývaná podle své medové chuti, pozitivně ovlivňuje ty tělesné orgány, na kterých se podepisuje stres. Lidové léčitelství ji považuje za bylinku, která dokáže uvolnit křečovité napětí nervového původu, pomáhat při potížích s usínáním a spánkem. Snižuje krevní tlak i tepovou frekvenci, má blahodárný vliv na trávicí trakt: ulevuje při nadýmání, průjmech, bolestech žaludku. Meduňka mírní také závratě a migrénu a pomáhá při menstruačních bolestech. Velkou úlevu poskytuje také meduňková koupel. Tu připravíme tak, že jeden a půl šálku sušené nebo hrst čerstvé meduňky zalijeme litrem horké vody a necháme deset minut louhovat. Přecedíme a nalijeme do koupele. Meduňku neužíváme pouze vnitřně. Účinkuje také zevně jako přírodní lék na hojení ran, zklidnění pokožky, vstřebávání modřin a zlepšení prokrvení končetin. Pomáhá také při oparech a může být podpůrným prostředkem při plísňových onemocněních kůže.
Meduňka - léčivá rostlina, ze které si snadno připravíte čaj, sirup i domácí meduňkový olej
Meduňka: jak ji sbírat a sušit
Nať meduňky je běžně k dostání sušená, můžeme si ji zakoupit i čerstvou, například na farmářských tržištích. V přírodě volně neroste, musíme si ji vypěstovat, což ale není vůbec nic složitého, protože se jedná o nenáročnou bylinku - trvalku. Sbíráme ji v červnu a v červenci nejlépe okolo poledne před obdobím květu. Nejvhodnější jsou chladnější dny, protože horko snižuje obsah léčivých silic. Meduňka se suší v jedné vrstvě přirozeným teplem v suché a vzdušné místnosti. Můžeme ji při sušení také svázat do svazečků. Je důležité sušit ji co nejrychleji, pomalé sušení meduňky způsobuje její hnědnutí. Při umělém sušení začínáme na 30°C a teplotu zvolna zvyšujeme na 40°C. Skladujeme ji v papírových sáčcích nebo ve vzduchotěsných nádobách, ideálně tmavých.
Použití meduňky
Užití meduňky je velmi široké. Je účinná jak v nápojích, tak v dalších produktech, jako je meduňkový med, mast, balzám a další. Své využití najde také jako koření nejen k masu, ale i do míchaných nápojů a dezertů.
Meduňkový čaj
Potřebujeme:
- 1 polévkovou lžíci čerstvé nebo sušené meduňky
- 0,5 litru vody
Postup:
Lístky vhodíme do skleněné nebo porcelánové nádoby, zalijeme vroucí vodou a zakryjeme poklicí, aby nevyprchaly silice. Po 10-15 minutách meduňkový čaj scedíme a můžeme ho dosladit medem nebo cukrem. Ideální je pít jej vlažný.
Meduňkový sirup
Potřebujeme:
- 20 – 25 delších stonků meduňky
- 1,7 litru vody
- 1 kg cukru krystal
- 1 sáček kyseliny citrónové
Postup:
Meduňkové stonky opláchneme, otrháme lístečky a zalijeme ve skleněné nebo procelánové nádobě již zchladlou, převařenou vodou. Čím více meduňky v sirupu bude, barva i chuť bude více intenzivní. Louhujeme dva až čtyři dny na chladném místě. Potom odstraníme listy a tekutinu přelijeme do hrnce, nejlepší je použít pro přecezení plátno. V hrnci zahříváme při mírné teplotě, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a pořádně mícháme. Až se cukr rozpustí, necháme krátce (asi 3 minuty) přejít varem. Meduňkový sirup odstavíme ze zdroje tepla. Dáme mírně zchladnout a plníme do čistých sklenic. Přidáním do vody nebo minerálky vznikne chutná a osvěžující meduňková šťáva.
Meduňková limonáda
Potřebujeme:
- 1 litr vody
- šálek lístků čerstvé meduňky
- menší limetka
Postup:
Do půl litru vody vložíme omyté meduňkové lístky, přidáme šťávu z limetky a rozmixujeme. Přelijeme do jiné nádoby, abychom oddělili tuhé části meduňky. Do tekutiny přidáme zbývajícího půl litru vody a můžeme se osvěžit skvělou meduňkovou limonádou.
Meduňková limonáda s citrónem a pomerančem
Potřebujeme:
- 3 menší citróny
- 2 menší pomeranče
- 3 polévkové lžíce medu
- hrst čerstvých meduňkových lístků
- ½ hrsti čerstvých mátových lístků
- 1 litr jemně perlivé nebo sodové vody
- voda
- led
Postup:
Omyté lístky máty a meduňky zalijeme vroucí vodou v porcelánové nebo skleněné nádobě. Přidáme med, na plátky nakrájený citron a pomeranč. Ze zbývajících dvou citrónů a jednoho pomeranče vymačkáme šťávu a vmícháme do nápoje. Zalijeme perlivou vodou nebo sodovkou a necháme vychladit. Podáváme s ledem.
Jogurtový nápoj s meduňkou a ovocem
Potřebujeme:
- 100g ovoce (dle vlastní volby: borůvek, jahod, malin, ostružin apod. )
- 3 čajové lžičky meduňkového čaje
- 3 lžičky třtinového cukru nebo meduňkového sirupu
- 250 ml bílého jogurtu
Postup:
Všechny přísady důkladně rozmixujeme. Nápoj podáváme vychlazený a ozdobený ovocem.
Meduňkový likér
Potřebujeme:
- 250g čerstvých meduňkových lístků
- 1 litr alkoholu (nejlépe vodky)
- podle chuti med nebo sirup
Postup:
Omyté lístky meduňky zalijeme alkoholem a necháme čtrnáct dnů až měsíc louhovat. Jednou denně pořádně protřeseme. Poté tekutinu přecedíme, podle chuti přisladíme medem nebo sirupem, například datlovým nebo javorovým.
Meduňkové víno
Potřebujeme:
- 1 litr kvalitního bílého nebo červeného vína
- 30 - 40g čerstvých meduňkových lístků
Postup:
Víno vlijeme do keramické nebo skleněné nádoby. Přidáme omyté meduňkové lístky a necháme týden stát na tmavém místě při pokojové teplotě. Pak scedíme a přelijeme do láhve, nejlépe z tmavého skla.
Meduňkový med
Potřebujeme:
- ½ zavařovací sklenice čerstvých meduňkových lístků
- kvalitní med
Postup:
Do zavařovací sklenice dáme meduňkové lístky, aby byla zpola zaplněná. Potom sklenici doplníme kvalitním medem. Po měsíci med přecedíme. Meduňkový med je vynikající například do čaje anebo k dochucení dezertů a zmrzliny.
Meduňkový olej
Potřebujeme:
- 1 litr slunečnicového oleje
- 1 a ½ hrsti sušených lístků meduňky
Postup:
Do skleněné nádoby vsypeme meduňkové lístky a zalijeme olejem. Necháme stát 2-3 týdny na místě, kam dopadá slunce po většinu dne. Pak olej scedíme, byliny můžeme propasírovat přes jemné sítko. Olej je vhodný jak pro masáže, tak jako přísada do koupele a pro vnější použití na pokožku. Hodí se i pro použití do kuchyně, například jako zálivka do salátu.
Meduňkový ocet
Potřebujeme:
- 1 litr (0,5 l) vinného, jablečného nebo lihového octa
- 100g (50g) čerstvých meduňkových lístků
Postup:
Omyté lístky zalijeme ve skleněné nádobě octem a necháme 14 dnů až 3 týdny v chladnu louhovat. Obden pořádně protřeseme. Potom přecedíme, rozdělíme do menších lahviček a používáme.
Meduňkový blzám na rty
Potřebujeme:
- 6 lžic mandlového oleje
- 2 lžíce včelího vosku
- 2 lžíce medu
- 3 kapky 100% přírodního éterického oleje z meduňky
- špetku drcených sušených meduňkových lístků
Postup:
Ve vodní lázni rozehřejeme včelí vosk a pomalu přidáme mandlový olej. Až se obě suroviny dokonale spojí, odstavíme ze zdroje tepla. Přidáme esenciální olej a zlehka promícháme. Směs přelijeme do dózy, která je k dostání v lékárně. Balzám necháme vystydnout a ztuhnout do druhého dne. Uložíme v chladu. Meduňkový balzám na rty je vhodný hlavně při oparech.
Ústní voda z meduňky a máty
Potřebujeme:
- 550 ml vody
- 5 ml čerstvých lístků meduňky
- 5 ml čerstvých lístků máty
- 5 ks hřebíčku
- 550 ml vody
- 1 lžíci 60% lihu
Postup:
Lístky z meduňky i máty přelijeme vroucí vodou. Necháme 20 minut až půl hodiny louhovat. Scedíme nejlépe přes plátno, přidáme líh, promícháme a používáme jako kloktadlo. Obě bylinky mají antiseptické vlastnosti a stahující účinky, také účinně osvěžují dech.
Diskuse k článku