Meduňka lékařská nejen krásně voní. Má uklidňující účinky a odstraňuje stres

Meduňka lékařská nejen krásně voní. Má uklidňující účinky a odstraňuje stres

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská je opravdu nenápadná bylinka. Rozhodně nebude vysloveně okrasou naší zahrádky. Co jí však nebylo naděleno do půvabu, to jí je vynahrazeno na léčivých účincích. Známý středověký alchymista a lékař Paracelsus ji dokonce nazval elixírem života. Snad proto, že dokáže zklidnit celý organismus a již tento pokrokový přírodovědec věděl, jak důležitým faktorem pro dobré zdraví je klid mysli. Meduňka lékařská, nazývaná podle své medové chuti, pozitivně ovlivňuje ty tělesné orgány, na kterých se podepisuje stres. Lidové léčitelství ji považuje za bylinku, která dokáže uvolnit křečovité napětí nervového původu, pomáhat při potížích s usínáním a spánkem. Snižuje krevní tlak i tepovou frekvenci, má blahodárný vliv na trávicí trakt: ulevuje při nadýmání, průjmech, bolestech žaludku. Meduňka mírní také závratě a migrénu a pomáhá při menstruačních bolestech. Velkou úlevu poskytuje také meduňková koupel. Tu připravíme tak, že jeden a půl šálku sušené nebo hrst čerstvé meduňky zalijeme litrem horké vody a necháme deset minut louhovat. Přecedíme a nalijeme do koupele. Meduňku neužíváme pouze vnitřně. Účinkuje také zevně jako přírodní lék na hojení ran, zklidnění pokožky, vstřebávání modřin a zlepšení prokrvení končetin. Pomáhá také při oparech a může být podpůrným prostředkem při plísňových onemocněních kůže.

Čtěte také:

Meduňka - léčivá rostlina, ze které si snadno připravíte čaj, sirup i domácí meduňkový olej

Meduňka: jak ji sbírat a sušit

Nať meduňky je běžně k dostání sušená, můžeme si ji zakoupit i čerstvou, například na farmářských tržištích. V přírodě volně neroste, musíme si ji vypěstovat, což ale není vůbec nic složitého, protože se jedná o nenáročnou bylinku - trvalku. Sbíráme ji v červnu a v červenci nejlépe okolo poledne před obdobím květu. Nejvhodnější jsou chladnější dny, protože horko snižuje obsah léčivých silic. Meduňka se suší v jedné vrstvě přirozeným teplem v suché a vzdušné místnosti. Můžeme ji při sušení také svázat do svazečků. Je důležité sušit ji co nejrychleji, pomalé sušení meduňky způsobuje její hnědnutí. Při umělém sušení začínáme na 30°C a teplotu zvolna zvyšujeme na 40°C. Skladujeme ji v papírových sáčcích nebo ve vzduchotěsných nádobách, ideálně tmavých.

Použití meduňky

Užití meduňky je velmi široké. Je účinná jak v nápojích, tak v dalších produktech, jako je meduňkový med, mast, balzám a další. Své využití najde také jako koření nejen k masu, ale i do míchaných nápojů a dezertů.

Meduňkový čaj

Potřebujeme:

  • 1 polévkovou lžíci čerstvé nebo sušené meduňky
  • 0,5 litru vody

Postup:

Lístky vhodíme do skleněné nebo porcelánové nádoby, zalijeme vroucí vodou a zakryjeme poklicí, aby nevyprchaly silice. Po 10-15 minutách meduňkový čaj scedíme a můžeme ho dosladit medem nebo cukrem. Ideální je pít jej vlažný.

Meduňkový sirup

Potřebujeme:

  • 20 – 25 delších stonků meduňky
  • 1,7 litru vody
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 sáček kyseliny citrónové

Postup:

Meduňkové stonky opláchneme, otrháme lístečky a zalijeme ve skleněné nebo procelánové nádobě již zchladlou, převařenou vodou. Čím více meduňky v sirupu bude, barva i chuť bude více intenzivní. Louhujeme dva až čtyři dny na chladném místě. Potom odstraníme listy a tekutinu přelijeme do hrnce, nejlepší je použít pro přecezení plátno. V hrnci zahříváme při mírné teplotě, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a pořádně mícháme. Až se cukr rozpustí, necháme krátce (asi 3 minuty) přejít varem. Meduňkový sirup odstavíme ze zdroje tepla. Dáme mírně zchladnout a plníme do čistých sklenic. Přidáním do vody nebo minerálky vznikne chutná a osvěžující meduňková šťáva.

Meduňková limonáda

Potřebujeme:

  • 1 litr vody
  • šálek lístků čerstvé meduňky
  • menší limetka

Postup:

Do půl litru vody vložíme omyté meduňkové lístky, přidáme šťávu z limetky a rozmixujeme. Přelijeme do jiné nádoby, abychom oddělili tuhé části meduňky. Do tekutiny přidáme zbývajícího půl litru vody a můžeme se osvěžit skvělou meduňkovou limonádou.

Meduňková limonáda s citrónem a pomerančem

Potřebujeme:

  • 3 menší citróny
  • 2 menší pomeranče
  • 3 polévkové lžíce medu
  • hrst čerstvých meduňkových lístků
  • ½ hrsti čerstvých mátových lístků
  • 1 litr jemně perlivé nebo sodové vody
  • voda
  • led

Postup:

Omyté lístky máty a meduňky zalijeme vroucí vodou v porcelánové nebo skleněné nádobě. Přidáme med, na plátky nakrájený citron a pomeranč. Ze zbývajících dvou citrónů a jednoho pomeranče vymačkáme šťávu a vmícháme do nápoje. Zalijeme perlivou vodou nebo sodovkou a necháme vychladit. Podáváme s ledem.

Jogurtový nápoj s meduňkou a ovocem

Potřebujeme:

  • 100g ovoce (dle vlastní volby: borůvek, jahod, malin, ostružin apod. )
  • 3 čajové lžičky meduňkového čaje
  • 3 lžičky třtinového cukru nebo meduňkového sirupu
  • 250 ml bílého jogurtu

Postup:

Všechny přísady důkladně rozmixujeme. Nápoj podáváme vychlazený a ozdobený ovocem.

Meduňkový likér

Potřebujeme:

  • 250g čerstvých meduňkových lístků
  • 1 litr alkoholu (nejlépe vodky)
  • podle chuti med nebo sirup

Postup:

Omyté lístky meduňky zalijeme alkoholem a necháme čtrnáct dnů až měsíc louhovat. Jednou denně pořádně protřeseme. Poté tekutinu přecedíme, podle chuti přisladíme medem nebo sirupem, například datlovým nebo javorovým.

Meduňkové víno

Potřebujeme:

  • 1 litr kvalitního bílého nebo červeného vína
  • 30 - 40g čerstvých meduňkových lístků

Postup:

Víno vlijeme do keramické nebo skleněné nádoby. Přidáme omyté meduňkové lístky a necháme týden stát na tmavém místě při pokojové teplotě. Pak scedíme a přelijeme do láhve, nejlépe z tmavého skla.

Meduňkový med

Potřebujeme:

  • ½ zavařovací sklenice čerstvých meduňkových lístků
  • kvalitní med

Postup:

Do zavařovací sklenice dáme meduňkové lístky, aby byla zpola zaplněná. Potom sklenici doplníme kvalitním medem. Po měsíci med přecedíme. Meduňkový med je vynikající například do čaje anebo k dochucení dezertů a zmrzliny.

Meduňkový olej

Meduňkový olej

Potřebujeme:

  • 1 litr slunečnicového oleje
  • 1 a ½ hrsti sušených lístků meduňky

Postup:

Do skleněné nádoby vsypeme meduňkové lístky a zalijeme olejem. Necháme stát 2-3 týdny na místě, kam dopadá slunce po většinu dne. Pak olej scedíme, byliny můžeme propasírovat přes jemné sítko. Olej je vhodný jak pro masáže, tak jako přísada do koupele a pro vnější použití na pokožku. Hodí se i pro použití do kuchyně, například jako zálivka do salátu.

Meduňkový ocet

Potřebujeme:

  • 1 litr (0,5 l) vinného, jablečného nebo lihového octa
  • 100g (50g) čerstvých meduňkových lístků

Postup:

Omyté lístky zalijeme ve skleněné nádobě octem a necháme 14 dnů až 3 týdny v chladnu louhovat. Obden pořádně protřeseme. Potom přecedíme, rozdělíme do menších lahviček a používáme.

Meduňkový blzám na rty

Potřebujeme:

  • 6 lžic mandlového oleje
  • 2 lžíce včelího vosku
  • 2 lžíce medu
  • 3 kapky 100% přírodního éterického oleje z meduňky
  • špetku drcených sušených meduňkových lístků

Postup:

Ve vodní lázni rozehřejeme včelí vosk a pomalu přidáme mandlový olej. Až se obě suroviny dokonale spojí, odstavíme ze zdroje tepla. Přidáme esenciální olej a zlehka promícháme. Směs přelijeme do dózy, která je k dostání v lékárně. Balzám necháme vystydnout a ztuhnout do druhého dne. Uložíme v chladu. Meduňkový balzám na rty je vhodný hlavně při oparech.

Ústní voda z meduňky a máty

Potřebujeme:

  • 550 ml vody
  • 5 ml čerstvých lístků meduňky
  • 5 ml čerstvých lístků máty
  • 5 ks hřebíčku
  • 550 ml vody
  • 1 lžíci 60% lihu

Postup:

Lístky z meduňky i máty přelijeme vroucí vodou. Necháme 20 minut až půl hodiny louhovat. Scedíme nejlépe přes plátno, přidáme líh, promícháme a používáme jako kloktadlo. Obě bylinky mají antiseptické vlastnosti a stahující účinky, také účinně osvěžují dech.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 30. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...