Tuřín: Pomocník při osteoporóze nebo dně, zdroj vitaminu C
Tuřín patří mezi potraviny, které by se na našem stole měly mít své pravidelné místo. Řadí se mezi kořenovou zeleninu, jež naše tělo pomáhá přirozeně prohřívat. Hodí se tedy ke konzumaci i v zimních měsících. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, které dokáží s naším organismem mnoho dobrého. Zahrádkáře potěší, že tuřín je velmi nenáročný, a dokonce je mrazuvzdorný. Proč jej zařadit do jídelníčku?
Tuřín: Seznamte se prosím
Celý název tuřínu zní brukev řepka tuřín (Brassica napus var. Napobrassica). Patří mezi kořenovou zeleninu, přičemž nejvíce se podobá vodnici, se kterou si ho lidé často spletou. Konzumovat lze nejen bulva, ale také listy. Listy tuřínu dokonce obsahují až 2× více bílkovin a vlákniny než kořen a zároveň méně sacharidů. Bulvy tuřínu obsahují přibližně 90 % vody, jsou také cenným zdrojem vlákniny, najdeme zde také vitamin C, vitaminy skupiny B, včetně kyseliny listové, karoten, sodík, draslík, fosfor, železo, vápník a důležité proteiny (bílkoviny). Typickou chuď tuřínu lze přirovnat k variaci mezi řepou a zelím. Mladé bulvy se pak podobají chutí kedlubně. Tuřín se může jíst za syrova, dává se i do salátů a nebo tepelně upravený či do polévek.
Tuřín: Úleva při dně i osteoporóze
Je zdravý jako tuřín byla hláška našich babiček. Věděly proč. Jeho konzumace totiž ulevovala při bolestech kloubů a též díky svému složení pomáhala zamezit rizikům osteoporózy. Tuřín navíc díky svým obsaženým látkám umí přispět k tomu, aby se z těla rychleji vyplavila kyselina močová. Právě ta je zodpovědná za nemoc zvaná dna neboli pakostnice, při které jedinec čelí bolestem kloubů (typicky dna začíná vysokou citlivostí palce u nohy).
Tuřín: Pomáhá při redukční dietě
Výhodou tuřínu je, že obsahuje velké množství vlákniny, zasytí a zároveň má jen malé množství sacharidů. Z hlediska kalorií je tak ve velmi nízkých hladinách. Zajímavostí je, že jej může dát všude tam, kde saháme po bramborách, které byly jedním z důvodů, proč tuřín pomalu vymizel. Dalším bonusem je, že tuřín má diuretické účinky. Díky tomu se z těla rychleji vyplaví případné toxiny a též nežádoucí zásoby vody. Tím se také opticky změní vaše tělo. Jednoduše zdravě ubydou další centimetry. Obsažené vitaminy B1 a B6 pomáhají tělu optimalizovat metabolismus cukrů, a tím také zdravou práci s energií. Tuřín je vhodný i pro diabetiky.
Tuřín: Podpora imunity i hojení ran
Díky obsaženému vitaminu C působí konzumace tuřínu na náš organismus blahodárně i v dalších situacích: podporuje optimální funkčnost imunitního systému, přispívá k hojení ran, pečuje o zdraví zubů, ale také dásní. V lidovém léčitelství se tuřín používal i na boj s infekcemi, případně na podporu dýchacích cest. V tomto případě se připravovala šťáva z tuřínu, která se používal na boj s chřipkou a kašlem. Neméně důležitou funkcí tuřínu (resp. jeho účinné složky antioxidantu vitaminu A) je také pozitivní působení na pokožku a zrak.
Tuřín: Kde se vzal a proč se ztratil?
V jídelníčku se nám tuřín vyskytuje opravdu dlouho. První písemné zmínky jsou ze středověku, ale dá se předpokládat, že byl znám mnohem dříve. Protože jeho pěstování je snadné, poskytuje vysoké výnosy, a navíc skvěle zasytí, byl tuřín dobře dostupný také chudšímu obyvatelstvu. Odtud také pochází řada místních názvů, náhodně třeba dumlík, řepa bílá, košt, vodnatka… V minulosti byl často využíván i ke krmení hospodářských zvířat. Během válečných období zachránil právě tuřín řadu lidí před smrtí hladem. Byl také často jedinou potravou lidí v koncentračních táborech. To byl i jeden z důvodů, proč z našich jídelníčků po tak dlouhé době téměř vymizel. Druhým byl dříve zmíněný dovoz a používání brambor.
Tuřínové hranolky
Mezi oblíbené a rychlé recepty patří tuřínové hranolky. Lze je použít jako zpestření na oslavy, ale také jako přílohu. Příprava je snadná. Stačí bulvu tuřínu nakrájet na „hranolky“, potřít směsí oleje, koření dle chuti (hodí se kurkuma, česnek, zázvor či provensálské bylinky…) a poté péct v troubě přibližně 20 minut, při teplotě 220 °C. Přibližně v polovině můžete přihodit i ostatní kořenovou zeleninu. Pokud je to party jídlo, pak k tuřínovým hranolkám připravte i nějaký z chutných dipů (česnekový, sýrový, hummus…).
Autor: Markéta Palatin
Diskuse k článku