Přemrzlé ovoce lze velmi dobře ještě využít

Přemrzlé ovoce jako lahůdka. Nestihli jste podzimní sklizeň? Vyzkoušejte dobroty se závanem mrazu

Na přemrzlé plody se většinou díváme jako na nepoužitelné. Ale je to škoda, některé lze totiž ještě využít pro opravdové lahůdky. Ostatně, některé plody je dokonce přímo žádoucí sklízet až po tom, co přejdou mrazem. Víte, které jsou pro tento účel nejvhodnější?

Přemrzlé ovoce: Mišpule jsou lahůdka

Na podzim a v zimě se můžeme setkat s malvicemi hruškovitého nebo kulovitého tvaru, takzvanými mišpulemi. Je to luxusní přemrzlé ovoce. Mišpule se sklízí po prvních mrazech a následně se ještě nechají uležet, aby změkly. Dužnina je nazelenalá nebo narůžovělá a má natrpklou chuť. Plody jsou dieteticky velmi hodnotné, obsahují až 73 procent vody, bílkovin, cukry, organické kyseliny, třísloviny, pektin, celulózu, vitamíny C a A a další prospěšné látky. Mišpule navíc mají i protiprůjmový účinek. Toto přemrzlé ovoce se využívá především na marmelády a víno

Marmeláda z mišpulí –⁠ recept:

Přísady:

Čtěte také:

Nejchutnější podzimní plody jako lék? Tyhle podzimní recepty určitě vyzkoušejte

Exotické kaki jako elixír mládí? Dejte si zimní ovoce, které je doslova nabito cennými látkami

Jaké potraviny mohou pomoci nejen se zimní depresí?

Příprava: 

Přemrzlé ovoce-mišpule dáme do hrnce, podlijeme vodou a rozvaříme. Vzniklou ovocnou kaši prolisujeme, přidáme cukr a mletou skořici a vaříme, dokud směs nezhoustne. Horkou marmeládu z mišpulí nalijeme do čistých sklenic, které okmažitě uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme zcela zchladnout.

Přemrzlé ovoce: Trpké trnky v kuchyni

Později na podzim na známých trnitých keřích dozrávají modrofialové až černé kulaté plody – trnky. Jsou značně trpké a sbírají se zralé či přemrzlé. Za syrova se dají konzumovat právě po přejití mrazem. Toto přemrzlé ovoce se přidává do kompotů, vyrábí se z nich víno, sirupy či se suší. Trnky obsahují cukry a především mnoho tříslovin, dále pak vitamín C, karoten, vitamíny skupiny B a spoustu minerálů. Zejména pak vápník, draslík a hořčík. Trnky pomáhají i proti průjmu, žaludečním potížím a chorobám močových cest. 

Trnkové víno –⁠ recept:

Přísady:

  • 2 a ½ kg trnek
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru rozpuštěného v jednom litru vody

Příprava: 

Přemrzlé ovoce-trnky omyjeme, dáme do hrnce, trochu rozmačkáme a přelijeme vroucí vodou. Po vychladnutí pak směs vlijeme do kvasné nádoby a přidáme kvasinky a třetinu cukerného sirupu (kilo cukru rozpuštěné v litru vody). Vše důkladně promícháme a uzavřeme kvasnou zátkou. Za týden přidáme druhou třetinu cukerného roztoku a za další týden zbytek. Po skončení kvašení přemrzlé ovoce klesne ke dnu a kysličník uhličitý přestane unikat v bublinkách. V tu dobu stáhneme trnkové víno do jiného demižónu, kde jej případně necháme týden dokvasit, a pak stočíme do lahví. Trnkové víno bude mít červenou barvu.

Přemrzlé ovoce: Měkké šípky pro zdraví

Sbírat šípky přemrzlé či nikoliv? O tom se neustále vede mnoho diskuzí. Tak abychom je jednou pro vždy ukončili. Chcete-li šípky na čaj, na šipkový likér nebo šípkovou tinkturu, pak rozhodně sbírejte nepřemrzlé ovoce. Šípky si uchovají nejvíce vitamínu C pokud jsou ještě tvrdé a mráz se jich netknul.

Přemrzlé šípky se hodí do spousty dobrých receptů

Jakmile mrazem přejdou, pak už v nich obsah nejen céčka, ale i dalších cenných látek, mírně klesá. Nutno však poznamenat, že jsou stále velmi cenným přírodním prostředkem. Například proti únavě, křehkosti cév, zvyšují odolnost organismu a mají pozitivní vliv na trávení. Využít tedy bez obav přemrzlé ovoce-šípky můžeme. Jsou měkčí a do některých receptů se budou mnohem lépe zpracovávat. Vyzkoušíte?

Šípkový rosol –⁠ recept:

Přísady:

  • 500 g přemrzlých šípků
  • 1 l vody
  • 4 lžíce cukru
  • sklenici červeného vína
  • 2 lžičky mandlového pudinku (můžeme si vyrobit i vlastní, z namletých mandlí nebo mandlového mléka a kukuřičného škrobu)
  • 50 g rozinek
  • špetku skořice

Příprava: 

Šípky promyjeme, uvaříme ve vodě se skořicí a přecedíme. Poté je protřeme sítem zpět do vody, přidáme cukr, rozinky namočené ve víně, přilijeme víno a zavaříme pudinkový prášek (rozmíchaný v troše vody). Nakonec rosol rozdělíme do misek a necháme vychladit. 

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

  • Evka

    09:16 2. 12. 2021 -1
    Jee, děkuju za tenhle článek. Zrovna jsem přemýšlela, co s přemrzlými šípky. Rosol vypadá zajímavě, zkusím :-) Z nepřemrzlých jsem letos dělala likér a nasušila si nějaké na čaj.

Lunární kalendář

NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 01. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Prostředky na naléhavé finanční potřeby lze získat do 24 hodin rychlou půjčkou, která...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.