Přemrzlé ovoce lze velmi dobře ještě využít

Přemrzlé ovoce jako lahůdka. Nestihli jste podzimní sklizeň? Vyzkoušejte dobroty se závanem mrazu

Na přemrzlé plody se většinou díváme jako na nepoužitelné. Ale je to škoda, některé lze totiž ještě využít pro opravdové lahůdky. Ostatně, některé plody je dokonce přímo žádoucí sklízet až po tom, co přejdou mrazem. Víte, které jsou pro tento účel nejvhodnější?

Přemrzlé ovoce: Mišpule jsou lahůdka

Na podzim a v zimě se můžeme setkat s malvicemi hruškovitého nebo kulovitého tvaru, takzvanými mišpulemi. Je to luxusní přemrzlé ovoce. Mišpule se sklízí po prvních mrazech a následně se ještě nechají uležet, aby změkly. Dužnina je nazelenalá nebo narůžovělá a má natrpklou chuť. Plody jsou dieteticky velmi hodnotné, obsahují až 73 procent vody, bílkovin, cukry, organické kyseliny, třísloviny, pektin, celulózu, vitamíny C a A a další prospěšné látky. Mišpule navíc mají i protiprůjmový účinek. Toto přemrzlé ovoce se využívá především na marmelády a víno

Marmeláda z mišpulí –⁠ recept:

Přísady:

Čtěte také:

Nejchutnější podzimní plody jako lék? Tyhle podzimní recepty určitě vyzkoušejte

Exotické kaki jako elixír mládí? Dejte si zimní ovoce, které je doslova nabito cennými látkami

Jaké potraviny mohou pomoci nejen se zimní depresí?

Příprava: 

Přemrzlé ovoce-mišpule dáme do hrnce, podlijeme vodou a rozvaříme. Vzniklou ovocnou kaši prolisujeme, přidáme cukr a mletou skořici a vaříme, dokud směs nezhoustne. Horkou marmeládu z mišpulí nalijeme do čistých sklenic, které okmažitě uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme zcela zchladnout.

Přemrzlé ovoce: Trpké trnky v kuchyni

Později na podzim na známých trnitých keřích dozrávají modrofialové až černé kulaté plody – trnky. Jsou značně trpké a sbírají se zralé či přemrzlé. Za syrova se dají konzumovat právě po přejití mrazem. Toto přemrzlé ovoce se přidává do kompotů, vyrábí se z nich víno, sirupy či se suší. Trnky obsahují cukry a především mnoho tříslovin, dále pak vitamín C, karoten, vitamíny skupiny B a spoustu minerálů. Zejména pak vápník, draslík a hořčík. Trnky pomáhají i proti průjmu, žaludečním potížím a chorobám močových cest. 

Trnkové víno –⁠ recept:

Přísady:

  • 2 a ½ kg trnek
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru rozpuštěného v jednom litru vody

Příprava: 

Přemrzlé ovoce-trnky omyjeme, dáme do hrnce, trochu rozmačkáme a přelijeme vroucí vodou. Po vychladnutí pak směs vlijeme do kvasné nádoby a přidáme kvasinky a třetinu cukerného sirupu (kilo cukru rozpuštěné v litru vody). Vše důkladně promícháme a uzavřeme kvasnou zátkou. Za týden přidáme druhou třetinu cukerného roztoku a za další týden zbytek. Po skončení kvašení přemrzlé ovoce klesne ke dnu a kysličník uhličitý přestane unikat v bublinkách. V tu dobu stáhneme trnkové víno do jiného demižónu, kde jej případně necháme týden dokvasit, a pak stočíme do lahví. Trnkové víno bude mít červenou barvu.

Přemrzlé ovoce: Měkké šípky pro zdraví

Sbírat šípky přemrzlé či nikoliv? O tom se neustále vede mnoho diskuzí. Tak abychom je jednou pro vždy ukončili. Chcete-li šípky na čaj, na šipkový likér nebo šípkovou tinkturu, pak rozhodně sbírejte nepřemrzlé ovoce. Šípky si uchovají nejvíce vitamínu C pokud jsou ještě tvrdé a mráz se jich netknul.

Přemrzlé šípky se hodí do spousty dobrých receptů

Jakmile mrazem přejdou, pak už v nich obsah nejen céčka, ale i dalších cenných látek, mírně klesá. Nutno však poznamenat, že jsou stále velmi cenným přírodním prostředkem. Například proti únavě, křehkosti cév, zvyšují odolnost organismu a mají pozitivní vliv na trávení. Využít tedy bez obav přemrzlé ovoce-šípky můžeme. Jsou měkčí a do některých receptů se budou mnohem lépe zpracovávat. Vyzkoušíte?

Šípkový rosol –⁠ recept:

Přísady:

  • 500 g přemrzlých šípků
  • 1 l vody
  • 4 lžíce cukru
  • sklenici červeného vína
  • 2 lžičky mandlového pudinku (můžeme si vyrobit i vlastní, z namletých mandlí nebo mandlového mléka a kukuřičného škrobu)
  • 50 g rozinek
  • špetku skořice

Příprava: 

Šípky promyjeme, uvaříme ve vodě se skořicí a přecedíme. Poté je protřeme sítem zpět do vody, přidáme cukr, rozinky namočené ve víně, přilijeme víno a zavaříme pudinkový prášek (rozmíchaný v troše vody). Nakonec rosol rozdělíme do misek a necháme vychladit. 

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

  • Evka

    09:16 2. 12. 2021 -1
    Jee, děkuju za tenhle článek. Zrovna jsem přemýšlela, co s přemrzlými šípky. Rosol vypadá zajímavě, zkusím :-) Z nepřemrzlých jsem letos dělala likér a nasušila si nějaké na čaj.

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!