Přemrzlé ovoce jako lahůdka. Nestihli jste podzimní sklizeň? Vyzkoušejte dobroty se závanem mrazu
Na přemrzlé plody se většinou díváme jako na nepoužitelné. Ale je to škoda, některé lze totiž ještě využít pro opravdové lahůdky. Ostatně, některé plody je dokonce přímo žádoucí sklízet až po tom, co přejdou mrazem. Víte, které jsou pro tento účel nejvhodnější?
Přemrzlé ovoce: Mišpule jsou lahůdka
Na podzim a v zimě se můžeme setkat s malvicemi hruškovitého nebo kulovitého tvaru, takzvanými mišpulemi. Je to luxusní přemrzlé ovoce. Mišpule se sklízí po prvních mrazech a následně se ještě nechají uležet, aby změkly. Dužnina je nazelenalá nebo narůžovělá a má natrpklou chuť. Plody jsou dieteticky velmi hodnotné, obsahují až 73 procent vody, bílkovin, cukry, organické kyseliny, třísloviny, pektin, celulózu, vitamíny C a A a další prospěšné látky. Mišpule navíc mají i protiprůjmový účinek. Toto přemrzlé ovoce se využívá především na marmelády a víno.
Marmeláda z mišpulí – recept:
Přísady:
Nejchutnější podzimní plody jako lék? Tyhle podzimní recepty určitě vyzkoušejte
Exotické kaki jako elixír mládí? Dejte si zimní ovoce, které je doslova nabito cennými látkami
- 1 kg přezrálých očištěných mišpulí
- 300 gramů cukru
- špetku skořice
- 100 ml vody
Příprava:
Přemrzlé ovoce-mišpule dáme do hrnce, podlijeme vodou a rozvaříme. Vzniklou ovocnou kaši prolisujeme, přidáme cukr a mletou skořici a vaříme, dokud směs nezhoustne. Horkou marmeládu z mišpulí nalijeme do čistých sklenic, které okmažitě uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme zcela zchladnout.
Přemrzlé ovoce: Trpké trnky v kuchyni
Později na podzim na známých trnitých keřích dozrávají modrofialové až černé kulaté plody – trnky. Jsou značně trpké a sbírají se zralé či přemrzlé. Za syrova se dají konzumovat právě po přejití mrazem. Toto přemrzlé ovoce se přidává do kompotů, vyrábí se z nich víno, sirupy či se suší. Trnky obsahují cukry a především mnoho tříslovin, dále pak vitamín C, karoten, vitamíny skupiny B a spoustu minerálů. Zejména pak vápník, draslík a hořčík. Trnky pomáhají i proti průjmu, žaludečním potížím a chorobám močových cest.
Trnkové víno – recept:
Přísady:
- 2 a ½ kg trnek
- 2 l vody
- 1,5 kg cukru rozpuštěného v jednom litru vody
Příprava:
Přemrzlé ovoce-trnky omyjeme, dáme do hrnce, trochu rozmačkáme a přelijeme vroucí vodou. Po vychladnutí pak směs vlijeme do kvasné nádoby a přidáme kvasinky a třetinu cukerného sirupu (kilo cukru rozpuštěné v litru vody). Vše důkladně promícháme a uzavřeme kvasnou zátkou. Za týden přidáme druhou třetinu cukerného roztoku a za další týden zbytek. Po skončení kvašení přemrzlé ovoce klesne ke dnu a kysličník uhličitý přestane unikat v bublinkách. V tu dobu stáhneme trnkové víno do jiného demižónu, kde jej případně necháme týden dokvasit, a pak stočíme do lahví. Trnkové víno bude mít červenou barvu.
Přemrzlé ovoce: Měkké šípky pro zdraví
Sbírat šípky přemrzlé či nikoliv? O tom se neustále vede mnoho diskuzí. Tak abychom je jednou pro vždy ukončili. Chcete-li šípky na čaj, na šipkový likér nebo šípkovou tinkturu, pak rozhodně sbírejte nepřemrzlé ovoce. Šípky si uchovají nejvíce vitamínu C pokud jsou ještě tvrdé a mráz se jich netknul.
Jakmile mrazem přejdou, pak už v nich obsah nejen céčka, ale i dalších cenných látek, mírně klesá. Nutno však poznamenat, že jsou stále velmi cenným přírodním prostředkem. Například proti únavě, křehkosti cév, zvyšují odolnost organismu a mají pozitivní vliv na trávení. Využít tedy bez obav přemrzlé ovoce-šípky můžeme. Jsou měkčí a do některých receptů se budou mnohem lépe zpracovávat. Vyzkoušíte?
Šípkový rosol – recept:
Přísady:
- 500 g přemrzlých šípků
- 1 l vody
- 4 lžíce cukru
- sklenici červeného vína
- 2 lžičky mandlového pudinku (můžeme si vyrobit i vlastní, z namletých mandlí nebo mandlového mléka a kukuřičného škrobu)
- 50 g rozinek
- špetku skořice
Příprava:
Šípky promyjeme, uvaříme ve vodě se skořicí a přecedíme. Poté je protřeme sítem zpět do vody, přidáme cukr, rozinky namočené ve víně, přilijeme víno a zavaříme pudinkový prášek (rozmíchaný v troše vody). Nakonec rosol rozdělíme do misek a necháme vychladit.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku
Evka