Šrucha zelná obohatí jídelníček
Šrucha zelná, botanicky Portulaca oleracea je po většinou zahrádkáři neoblíbená, jelikož se jedná o dost rozšířený plevel, který si ke svému růstu najde různé cestičky. Často se však zapomíná na její příznivé účinky. Má v sobě mnoho vitamínů, minerálů a je dokonce i chutná a tak se hodí velice dobře do všech druhů zeleninových salátů.
Pěstování špenátu či mangoldu doma na zahradě. Jak na to?
Pěstování bylinek – vytvořte si bylinkovou zahrádku na terase či v kuchyni
Šrucha zelná může obohatit jídelníček. Přesto si pěstitelé více oblíbili její příbuznou šruchu velkokvětou, která oplývá krásnými barevnými květy, které zkrášlí kdejakou zahrádku, tu si však na talíř nedáte.
Šrucha zelná – kdy a kde se objevila poprvé?
Zázračně zdravá šrucha zelná se na zemi vyskytuje již několik tisíc let. Zmínky o jejím užití máme například ze starověkého Egypta, nebo antického Řecka, zde se prý šrucha zelná s oblibou používala do salátů. Nesloužila však pouze jako potravina, ale hojně se užívala i k léčbě různých druhů ran. Lidé z ní dělali například léčivé tinktury a stejně tak i výluhy, které popíjeli, pokud měli žaludeční potíže. Některé historické pověry dokonce praví, že se rostlina používala jako ochrana před zlem.
Šrucha zelná – jak ji pěstovat?
Pěstování této rostliny není nic těžkého. Zvládne to i zahrádkář začátečník. Můžete ji zasít do květináče a dát doma na parapet, nebo předpěstovat a posléze vysévat ven, do truhlíků, na zahrádku, nebo balkon. Šrucha zelná se musí vysadit na jaře, nejčastěji koncem května, nebo v červnu. Nejvhodnější je semínka šruchy zelné smíchat s trochou písku a poté až zasadit do hlíny. Dále potřebuje především hodně sluníčka a tepla, proto ji vystavte na místo, kde ho bude mít dostatek. Sklizeň probíhá obvykle po měsíci a půl od vysazení.
Šrucha zelná – jak chutná a co od ní očekávat?
Šrucha zelná může svou mírně nakyslou chutí připomínat leckomu šťovík, někdo ji zas přisuzuje podobnost ke špenátu. Je to rostlinka, která sice svým zjevem tolik neosloví, ale za to v sobě skrývá mnoho prospěšných látek pro tělo. Obsahuje vitamín B, vitamín C, omega 3 mastné kyseliny a mimo jiné je také bohatá na hořčík, draslík, fosfor, železo a vápník. Dalo by se říct, že tato dost podceňovaná rostlina dokáže našemu tělu poskytnout doslova vitamínový a minerální doping. Mimo to dokáže také skvěle hojit rány, protože působí antibakteriálně. Tento plevel si zkrátka musíte oblíbit.
Šrucha zelná – na co ji lze použít?
Využití má šrucha zelná široké. Můžete ji třeba použít následovně:
- udělat zeleninový salát
- připravit z ní dresing
- použít jako jednu z ingrediencí do polévky
- přidat ji do pomazánky
- můžete ji přidat i do dušeného špenátu
- šrucha zelná je výborná i zavařená v slaném, nebo sladkokyselém nálevu
- zhotovit léčivý výluh, který bude blahodárně působit na ledviny i žaludek a podpoří očistu organismu
- šrucha zelná se dá použít i do tinktury k hojení ran
Šrucha zelná – tipy na recept
Zeleninový salát s mrkví
Šrucha zelná se skvěle hodí do kombinací s rajčetem, okurkou, rukolou, polníčkem, nebo právě mrkví. Udělejte si tento jednoduchý letní salát, kterým podpoříte své zdraví! Budete potřebovat strouhanou mrkev, nakrájenou opranou šruchu zelnou, lisovaný stroužek česneku, olivový olej, trochu soli a šťávu z citrónu, dle chuti. Tento skvělý salátek si oblíbíte.
Fazolová polévka se šruchou zelnou
Zelené fazolky, kopr, brambory a šrucha zelná – tato kombinace v lahodné polévce vás jistě mile překvapí. K vaření je zapotřebí: necelé půl kilo zelených čerstvých fazolek, šrucha zelná pokrájená na kousky – asi jednu až dvě hrstky, 2 až 3 kusy brambor, litr a půl vody, 250 ml smetany na vaření, čerstvý kopr, šťáva z citrónu. Fazolky a brambory pokrájené na kostičky povaříte v osolené vodě, po změknutí přidáte smetanu na vaření s trochou hladké mouky, aby se polévka mírně zahustila. Posléze přihodíte kousky šruchy zelné, pokrájenou koprovou nať a dochutíte případně citrónovou šťávou, pepřem, či solí. Polévka je lehká a hodí se na teplé jarní, či letní večery jako oběd či večeře.
Lehký japonský salátek
Pokud jste milovníci japonské kuchyně, potěší vás šrucha zelná v tomto receptu. Potřebujete k němu jen již zmíněnou šruchu zelnou nakrájenou a podušenou na pánvičce, sójovou omáčku a zdravější verzi majonézy, nebo můžete zvolit i tu tučnější, záleží na vašich chutích. Podušenou šruchu pouze smícháte s majonézou a trochou sójové omáčky, případně můžete dochutit solí, ale není nutné, sójová omáčka je slaná dostatečně. Dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku