Šrucha zelná obohatí jídelníček

Šrucha zelná obohatí jídelníček

Šrucha zelná, botanicky Portulaca oleracea je po většinou zahrádkáři neoblíbená, jelikož se jedná o dost rozšířený plevel, který si ke svému růstu najde různé cestičky. Často se však zapomíná na její příznivé účinky. Má v sobě mnoho vitamínů, minerálů a je dokonce i chutná a tak se hodí velice dobře do všech druhů zeleninových salátů.

Čtěte také:

Pěstování špenátu či mangoldu doma na zahradě. Jak na to?

Pěstování bylinek – vytvořte si bylinkovou zahrádku na terase či v kuchyni

Šrucha zelná může obohatit jídelníček. Přesto si pěstitelé více oblíbili její příbuznou šruchu velkokvětou, která oplývá krásnými barevnými květy, které zkrášlí kdejakou zahrádku, tu si však na talíř nedáte.  

Šrucha zelná – kdy a kde se objevila poprvé?

Zázračně zdravá šrucha zelná se na zemi vyskytuje již několik tisíc let. Zmínky o jejím užití máme například ze starověkého Egypta, nebo antického Řecka, zde se prý šrucha zelná s oblibou používala do salátů. Nesloužila však pouze jako potravina, ale hojně se užívala i k léčbě různých druhů ran. Lidé z ní dělali například léčivé tinktury a stejně tak i výluhy, které popíjeli, pokud měli žaludeční potíže. Některé historické pověry dokonce praví, že se rostlina používala jako ochrana před zlem.

Šrucha zelná – jak ji pěstovat?

Pěstování této rostliny není nic těžkého. Zvládne to i zahrádkář začátečník. Můžete ji zasít do květináče a dát doma na parapet, nebo předpěstovat a posléze vysévat ven, do truhlíků, na zahrádku, nebo balkon. Šrucha zelná se musí vysadit na jaře, nejčastěji koncem května, nebo v červnu. Nejvhodnější je semínka šruchy zelné smíchat s trochou písku a poté až zasadit do hlíny. Dále potřebuje především hodně sluníčka a tepla, proto ji vystavte na místo, kde ho bude mít dostatek. Sklizeň probíhá obvykle po měsíci a půl od vysazení.

Šrucha zelná – jak chutná a co od ní očekávat?

Šrucha zelná může svou mírně nakyslou chutí připomínat leckomu šťovík, někdo ji zas přisuzuje podobnost ke špenátu. Je to rostlinka, která sice svým zjevem tolik neosloví, ale za to v sobě skrývá mnoho prospěšných látek pro tělo. Obsahuje vitamín B, vitamín C, omega 3 mastné kyseliny a mimo jiné je také bohatá na hořčík, draslík, fosfor, železo a vápník. Dalo by se říct, že tato dost podceňovaná rostlina dokáže našemu tělu poskytnout doslova vitamínový a minerální doping. Mimo to dokáže také skvěle hojit rány, protože působí antibakteriálně. Tento plevel si zkrátka musíte oblíbit.

 šrucha zelná

Šrucha zelná – na co ji lze použít?

Využití má šrucha zelná široké. Můžete ji třeba použít následovně:

  • udělat zeleninový salát
  • připravit z ní dresing
  • použít jako jednu z ingrediencí do polévky
  • přidat ji do pomazánky
  • můžete ji přidat i do dušeného špenátu
  • šrucha zelná je výborná i zavařená v slaném, nebo sladkokyselém nálevu
  • zhotovit léčivý výluh, který bude blahodárně působit na ledviny i žaludek a podpoří očistu organismu
  • šrucha zelná se dá použít i do tinktury k hojení ran

Šrucha zelná – tipy na recept

Zeleninový salát s mrkví

Šrucha zelná se skvěle hodí do kombinací s rajčetem, okurkou, rukolou, polníčkem, nebo právě mrkví. Udělejte si tento jednoduchý letní salát, kterým podpoříte své zdraví! Budete potřebovat strouhanou mrkev, nakrájenou opranou šruchu zelnou, lisovaný stroužek česneku, olivový olej, trochu soli a šťávu z citrónu, dle chuti. Tento skvělý salátek si oblíbíte.

Fazolová polévka se šruchou zelnou

Zelené fazolky, kopr, brambory a šrucha zelná – tato kombinace v lahodné polévce vás jistě mile překvapí. K vaření je zapotřebí: necelé půl kilo zelených čerstvých fazolek, šrucha zelná pokrájená na kousky – asi jednu až dvě hrstky, 2 až 3 kusy brambor, litr a půl vody, 250 ml smetany na vaření, čerstvý kopr, šťáva z citrónu. Fazolky a brambory pokrájené na kostičky povaříte v osolené vodě, po změknutí přidáte smetanu na vaření s trochou hladké mouky, aby se polévka mírně zahustila. Posléze přihodíte kousky šruchy zelné, pokrájenou koprovou nať a dochutíte případně citrónovou šťávou, pepřem, či solí. Polévka je lehká a hodí se na teplé jarní, či letní večery jako oběd či večeře.

Lehký japonský salátek

Pokud jste milovníci japonské kuchyně, potěší vás šrucha zelná v tomto receptu. Potřebujete k němu jen již zmíněnou šruchu zelnou nakrájenou a podušenou na pánvičce, sójovou omáčku a zdravější verzi majonézy, nebo můžete zvolit i tu tučnější, záleží na vašich chutích. Podušenou šruchu pouze smícháte s majonézou a trochou sójové omáčky, případně můžete dochutit solí, ale není nutné, sójová omáčka je slaná dostatečně. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...