Pečení bez cukru: Mlsejte bez výčitek a vyzkoušejte zdravé recepty bez cukru
Většina z nás si bez sladkého nedokáže představit život. Co třeba ke kávě místo dortíků či koláčů, čím nahradit sušenky k čaji nebo třeba takovou čokoládu jen tak na mls? Zároveň ale tušíme, že cukru je kolem nás příliš a jeho nadměrná spotřeba pro naše tělo rozhodně není tím pravým ořechovým. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, pak se jistě snažíte příjem cukru co nejvíce omezit. Jak to udělat, ale nevzdávat se přitom všech těch dobrot, na kterých si občas pochutnáme? Není to ani z poloviny tak obtížné, jak si myslíte. Dokonce i pečení bez cukru je možné a existují různé recepty na dezerty bez cukru. Některé vám přinášíme v článku.
Nebezpečný cukr
Cukr je téměř všude kolem nás. Někteří lidé jsou na jeho konzumaci dokonce závislí. Čím víc jej používáte, tím víc ho vaše tělo vyžaduje. A co může nadměrné slazení způsobit? Známé je například kažení zubů, zvyšování krevního tlaku, který je dále příčinou různých vážných onemocnění. Snížit spotřebu cukru je tedy více než vhodné. A pokud preferujete foto postupy, doporučujeme zdravé recepty od fitness food bloggerky Bajoly, které mají vyladěné složení nejen na hubnutí a samozřejmě jsou také bez cukru.
Místo cukru vyzkoušejte zdravější přírodní sladidla
Když se rozhodnete omezit používání cukru, obvykle nelze počítat s tím, že cukr absolutně vyřadíte ze svého života. Je ale možné postupně snižovat jeho příjem a také jej postupně nahrazovat jeho zdravějšími variantami. Taková alternativní sladidla vám pokrmy i život osladí úplně stejně jako klasický cukr, přitom jsou pro vaše tělo prospěšnější. Naopak nevhodná jsou všechna umělá sladidla. Slibují, že jsou zdravější než cukr, opak je ale pravdou.
Znáte kouzelnou přesladkou stévii?
Jak tedy cukr vyřadit ze svého jídelníčku, ale přitom si občas pochutnat na něčem sladkém? Naučte se cukr nahrazovat. Sladit můžete ovocem – do pečení přidávejte sušené ovoce nebo třeba rozmačkaný banán. A velmi oblíbenou se stala také rostlina stévie, která je přesladká a ke slazení skvěle poslouží. Stačí jí vylouhovat v horké vodě nebo usušit a pomlet.
Více o stévii si přečtěte tady
Jak na pečení bez cukru?
Lepší než hledat zdravější alternativy sladidel, je hlídat si množství používaných cukrů a co nejvíce je omezit. Ano, vždyť je to snadné – stačí nepřejídat se čokoládou, sladkými tyčinkami a bonbóny. Co ale pečení bez cukru? Nebojte, nemusíte se sladkých domácích pokrmů vzdávat. Zároveň ale nemusíte k jejich vyrobení používat cukr. Existují totiž i dezerty bez cukru, které jsou ale ve výsledku sladké a lahodné. Jaký z receptů vyzkoušíte vy?
Dezert bez cukru č. 1 - Jahodový koláč bez cukru
Jak jsme zmínili výše, místo cukru vám jako sladidlo při pečení skvěle poslouží ovoce. Vyzkoušet můžete třeba jahody a z nich vyrobený jahodový koláč bez cukru. Uvidíte, že bude sladký i tak.
Ingredience:
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1 hrnek a půl polohrubé mouky
- 1/2 hrnku tvarohu
- 1 prášek do pečiva
- 2 vajíčka
- jahody
- želatina
Připravte si těsto z mouky, prášku do pečiva, vajec, tvarohu a bílého jogurtu. Jahody můžete rozmixované nebo rozmačkané přidat už do těsta. Těsto nalijte do vysypané a vymazané formy. Poté už stačí jen upéct, nechat vychladit, poklást jahodami, zalít želatinou a můžete si pochutnávat na koláči bez cukru i bez výčitek.
Dezert bez cukru č. 2 – Mrkvový dort bez cukru
Oblíbeným dezertem je také mrkvový dort bez cukru.
Ingredience:
- 140 g polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce kokosu
- 2 vejce
- 100 ml slunečnicového oleje
- 250 g mrkve
- mascarpone
Připravíte jej tak, že smícháte mouku, prášek do pečiva, skořici a můžete přidat i kokos. V druhé misce si připravíte vajíčka smíchané s olejem, lze dochutit vanilkovým extraktem. Sypkou i tekutou část promícháme a přidáme nastrouhanou mrkev. Připravené těsto dáme do formy a pečeme. Tato dobrota je nejen neskutečně chutná, ale také zdravá. Doplnit ji můžete ještě mascarpone, které rozetřete po vychladlém dortíku.
Dezert bez cukru č. 3 – Banánová bábovka bez cukru
Dalším příkladem toho, že sladidlem může být ovoce, je banánová bábovka bez cukru. Navíc je díky banánu neskutečně vláčná a prostě lahodná. Jak si tento zdravý dezert bez cukru připravit?
Ingredience:
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 2 banány
- 400 ml bílého jogurtu
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek špadové mouky
- kypřící prášek
- vanilkový extrakt
- kakao
Připravte si směs vejce, oleje, bílého jogurtu, přidat můžete i vanilkový extrakt. Poté rozmačkejte banány a přimíchejte je do tekuté směsi. Pak stačí jen přisypat mouku, špetku soli a kypřící prášek do pečiva. Těsto vlijte do bábovkové formy, část můžete ještě smíchat s kakaem a vytvořit bábovku dvoubarevnou.
Dezert bez cukru č. 4 - Dokonalé brownies bez cukru
Pokud milujete čokoládu, pak si rozhodně pochutnáte na fantastickém čokoládovém dortíku. Místo cukru do něj jako sladidlo použijete opět oblíbené a zdravé banány. Tímto receptem určitě potěšíme i všechny, kteří se snaží péct dezerty bez cukru i bez mouky. Ani jednu z ingrediencí výborné čokoládové brownies neobsahují. Jak na ně?
Ingredience:
- 3 banány
- 1/4 hrnku holandského kakaa
- 100 g másla
- mascarpone
- kakao
- mléko podle potřeby
Rozehřejte máslo, přimíchejte k němu rozmačkané banány a kakao. Takto jednoduše připravené těsto vlijte do formy a upečte. Poté nechte úplně vychladnout, mezitím si připravte kakaový krém. Smíchejte krémový sýr s kakaem. Postupně přilívejte mléko a vytvořte tak hustý krém, který namažete na brownies bez cukru. Dejte do lednice, nechte vychladit a poté už se můžete do výtečného dezertu pustit.
Lahodné dezerty bez cukru určitě naprosto uspokojí váš mlsný jazýček, navíc neobsahují ani trošku cukru navíc. Dopřejte si zdravé mlsání bez výčitek a vyzkoušejte naše recepty.
A jelikož se blíží čas Vánoc, podívejte se také na lahodné vánoční cukroví bez bílého cukru.
Diskuse k článku
Ludmila
Redakce Spektrum Zdraví
to nás mrzí, ale pravděpodobně se nejedná o chybu v receptu, ale spíše o špatné ingredience.
Tak hlavně ať jste brzy fit, Redakce
Veronika Strmisková
Redakce Spektrum Zdraví
mrkvový dort pečte na 175 stupňů 50-60 minut, zkuste test špejlí :)
Ať se dort povede!
Redakce
Iva K.
Děkuji za odpověď
Redakce Spektrum Zdraví
Pěkný den, redakce
Iva K.
Děkuji za odpověď
Redakce Spektrum Zdraví
jahod do těsta doporučujeme dát menší hrst - řekněme 10 středních jahod.
Pěkný den,
Redakce SZ
Tereza