Podzimní detoxikace organismu přírodní cestou
Příznaky zanesení organismu toxickými látkami
- bolesti hlavy
- bolesti kloubů
- trávicí potíže (plynatost, pocit plnosti, říhání)
- bolesti hlavy
- bolesti kloubů
- celková únava
- špatné soustředění
- problémy se spánkem, časté noční buzení se, nespavost
- špatná nálada, deprese
- snadné vyčerpání organismu
- zdravotní potíže - časté angíny, chřipky, rýmy, kašel, dýchací obtíže
Upravte svůj jídelníček
Nejzákladnější a zřejmě též nejjednodušší způsob, jak s očistou organismu začít, je úprava jídelníčku. Při samotné detoxikační kůře vypusťte alkohol, kávu, černé čaje a samozřejmě cigarety. Hlavní prohřešky proti zdravému stravování zřejmě dokážeme odhadnout sami, jedná se o smažená jídla, jídla s vysokým obsahem soli, cukru nebo tuků. Škodlivé pro organismus jsou rovněž veškeré polotovary a potraviny s velkým obsahem potravinářských aditiv. I při detoxikaci však platí, že změny je vhodné zařazovat postupně, náhlými a výraznými změnami bychom si mohli naopak spíše uškodit.
Tělo na proces detoxikace organismu postupně připravte, vyřaďte ty nejškodlivější potraviny ze svého jídelníčku a do svého týdenního nebo nejlépe denního režimu přidejte procházky na čerstvém vzduchu. Odpočinek a úlevu svému tělu můžete dopřát rovněž relaxačním cvičením, čistícími koupelemi a přínosné pro vás může být třeba i to, že si zajdete na masáž.
Detoxikaci organismu je nejlépe začít pěkně od základu a pročistit játra a žlučník, kde se usazuje největší množství škodlivin. Játra jsou pro náš organismus velice důležitá. Podílejí se na tvorbě krve, tvorbě močoviny. Málokdo ví, že rovněž ovlivňují kvalitu zraku, proto při jejich pročištění můžeme očekávat, že se zlepší i náš zrak a čistota vidění. Vyčištěná játra zvýší celkovou obranyschopnost organismu, zabrání vzniku akné a některých druhů ekzémů.
Potraviny vhodné pro detoxikaci organismu
Citron
Očista jater přírodní cestou je možná několika způsoby. Nejlépe na očistu jater zabírá citronová šťáva. Během této kúry je nutné dodržovat konzumaci jen dietní stravy. Citronová šťáva připravená z jednoho citronu a smíchaná se dvěma dcl vody, vypitá na lačno po ránu, udělá s organismem divy. Upraví celkové zažívání a posiluje játra.
Ostropestřec mariánský
Nejúčinnější bylinou pro správnou funkci jater je ostropestřec mariánský, ten podporuje růst nových jaterních buněk. Z ostropestřce si můžete připravovat a v průběhu dne popíjet čaje. Vhodný je i zázvorový čaj.
Červená řepa
Červená řepa podporuje činnost jater i střev, podpoří vylučování toxinů a odpadních látek z organismu. Po celá staletí je tato plodina považována za vynikající zdroj vitamínů, vitality, plodnosti, celkové energie a dlouhověkosti. Vhodné jsou saláty ze syrové červené řepy, ale můžeme z ní připravit i chutnou pomazánku. Polévky nebo boršč z červené řepy jsou také výborné. Červenou řepu můžeme nakládat, sterilovat apod. Vždy nám zaručí, že pokrm bude mít dostatek vitamínů a minerálů.
Pomazánka z červené řepy
Řepu nastrouháme, přidáme nastrouhaný sýr, případně některý z tavených sýrů, utřený česnek, sůl, pepř a vše zamícháme. Podáváme s celozrnným pečivem.
Více o červené řepě najdete zde.
Jablka
Dalším z vynikajících způsobů jak popohnat detoxikaci organismu, je zařazení do našeho jídelníčku plodiny typicky podzimní, a to jablka. Jablko je také skvělým pomocníkem při dietách a hubnutí.
Jablka mají protizánětlivé, mikrobiální a krvetvorné účinky. Sníme-li jedno jablko ráno a večer (chemicky neošetřené), upravíme tím činnost střev. Pozitivní účinky jablek lze využít při různých poruchách trávení, vodnatelnosti, závratích ale i nachlazení. Jablečný ocet zmírňuje pocit hladu, spaluje tuky a snižuje nadváhu. Jablka můžeme jíst nejen čerstvá, ale i pečená, připravit z nich kompot, džus. Kromě vlivu na imunitu, pozitivně působí i na psychiku člověka. Z jablek si můžete připravit chutný podzimní kompot.
Podzimní jablkový kompot
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme do hrnce na kostky a přidáme skořici a hřebíček. Pokud jsou jablka dostatečně sladká, pak je ani nedoslazujeme cukrem. Vaříme na mírném ohni, dokud směs nezačne pěnit, pak oheň zastavíme a necháme dojít. Dle chuti a surovin můžeme kombinovat i s hruškami, švestkami apod. Dá se jíst teplý i za studena.
Dýně
Dužina této další typicky podzimní plodiny obsahuje množství minerálních látek, zejména železo, draslík, hořčík a sodík. Oblibě se v posledních letech v české kuchyni těší i dýně Hokaido. Používá se k přípravě hutných polévek. Pro inspiraci zde předkládáme jeden z možných receptů, další recepty z dýně Hokaido naleznete zde.
Dýňová polévka
Na kostičky nakrájíme oloupanou cibuli a osmahneme na pánvičce na oleji dozlatova. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a vše zalijeme vývarem. Dvacet minut necháme směs povařit, dokud nezměkne. Po uvaření odstavíme a necháme vychladnout. Polévku následně rozmixujeme a dochutíme pepřem, solí, kořením kari. Vše na mírném ohni ještě chvíli povaříme. Polévku můžeme podávat s trochou nízkotučného jogurtu, s pažitkou nebo bazalkou.
Dýni můžeme také připravovat jako součást nejrůznějších zeleninových směsí s bramborami, připravovaných v troubě v zapékací míse. Dýně je rovněž skvělým vylepšením nejrůznějších suchých moučníků.
Květák
Patří mezi oblíbené plodiny a je skvělým pomocníkem při detoxikaci a redukci váhy. Má močopudné účinky, upravuje činnost střev, snižuje krevní tlak. 100 gramů květáku obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C. Zdravou úpravou je vaření nebo i zapékání.
Květáková směs na mozeček
Doměkka uvařený květák necháme vychladnout a rozkrájíme na kousky. Smícháme s osmahnutou cibulí, dochutíme pepřem, solí a zalijeme rozmíchanými vejci. Směs postupně lehce promícháváme, až se spojí s květákem a srazí se.
Špenát
Špenát je ideálním pomocníkem při celkové podzimní únavě organismu a oslabení, je zdrojem antioxidantů, snižuje cholesterol a pomáhá ovládat pocity hladu. Ve špenátu se nachází široká škála živin. Důležité je množství vitamínů A, E a K, vápníku, fosforu a draslíku. Špenát doporučujeme pouze krátce tepelně upravovat, neboť při delším vaření ztrácí mnoho ze svých prospěšných látek. Syrový jej můžete přidávat do salátů, přidávat ho můžeme do obložených chlebů, je dobrou přílohou k masu či jako součást těsta nebo jeho náplň. Špenátová šťáva je skvělá pro pročištění střev.
Zázvor
Zázvor pomáhá proti únavovým podzimním stavům, podporuje trávení, pozitivně působí proti zánětlivým procesům a má protivirové účinky. Je skvělou prevencí proti rýmě, nachlazení i rakovině. Ze zázvoru si můžeme připravit čaj, nastrouhaný ho přidávat do salátů. Zázvor má velmi intenzivní chuť, pokud nemáte chuť na zázvorový čaj, můžete si zkusit připravit zázvorový drink.
Zázvorový drink
Nakrájený zázvor zalijte malým božstvím vařící vody. Minutu povařte na plynu nebo v mikrovlnce. Přeceďte a oslaďte, nechte vychladit. Přidejte takové množství vody, které vám vyhovuje a dochuťte pomerančovým, jablečným, brusinkovým nebo jiným džusem dle chuti. Bonusem je, že zázvor má i afrodiziakální účinky.
Více o zázvoru a jeho účincích se dozvíte zde.
Bylinky a bylinkové čaje
Velmi oblíbeným prostředkem pro detoxikaci organismu jsou výrobky s vysokou koncentrací výtažků z rostliny aloe vera.
Čaje z kopřivy dvoudomé mají velké detoxikační účinky, čistí organismus, odvodňují, působí na lymfu. Účinky kopřivy jsou antiseptické, působí antivirově, proti kašli, při chřipce, dobře působí na močové i dýchací orgány. Má pozitivní účinky i na žaludek, játra, podporuje trávení a vyprazdňování střev, celkově oživuje metabolismus. Podává se také na podporu krvetvorby.
Pro řešení různých zdravotních obtíží je vhodný také rakytník řešetlák, který řeší potíže při žaludečních a střevních potížích a žaludečních vředech. Má protizánětlivé účinky střevní a plicní. Pozitivně působí na stres, potíže krevního oběhu, imunitu. Šťáva z rakytníku řešetlákového je pro podzimní detoxikaci organismu ideální. Obsahuje řadu vitamínů, hlavně vitamín C, minerálů a dalších aktivních látek.
Růže šípková (Rose canina), lidově šípek je bohatý na vitamin C, B, P a K. Šípkový čaj se používá k celkovému posílení organismu, působí močopudně, zvyšuje odolnost vůči infekcím.
Nejúčinnější bylinou pro správnou funkci jater a jejich detoxikaci je ostropestřec mariánský, ten podporuje růst nových jaterních buněk. Z ostropestřce si můžete připravovat a v průběhu dne popíjet čaje.
K prevenci infekčních onemocnění a celkovému posílení imunity se používá echinacea, neboli třapatka nachová. Je vhodná k léčbě potíží horních cest dýchacích, chřipky, angíny, nachlazení, chronických zánětů močového měchýře, ženských pohlavních orgánů, prostaty, zánětu mízních uzlin a při sklonech k hnisání.
Heřmánek pravý je jednou ze základních léčivých bylin. Působí pozitivně při léčbě zánětů, pomáhá od bolesti a při hojení ran, navozuje celkové uklidnění. Uvolňuje křeče zažívacího ústrojí, pomáhá při žaludečních a střevních potížích.
Diskuse k článku
Janina