Bramborový salát – recept pokaždé jinak
V drtivé většině domácností se štědrovečerní večeře neobejde bez bramborového salátu, který je jedním z gastronomických symbolů vánočního času posledních několika desítek let. Pro mnohé rodiny je recept na bramborový salát střeženým tajemstvím. V tomto článku vám proto přinášíme přehled vybraných receptů, díky kterým si budete moci udělat letošní bramborový salát třeba trochu jinak.
Bramborový salát se objevuje na talířích po celém světě, i když se od tradiční české receptury výsledek méně či více liší. Nelze přesně určit, kdy poprvé se tento pokrm nezaměnitelné chuti vůbec poprvé připravil. Pravdou ale je, že prvotní náznak pokrmu, který dostal pojmenování bramborový salát, lze vyčíst už z kuchařky známé Magdaleny Rettigové z roku 1826. Podoby receptů na bramborový salát, jaké jsou využívány dnes, se neustále obměňují, fantazii se při přípravě této nezbytné vánoční přílohy totiž rozhodně meze nekladou.
-
Tradiční vánoční bramborový salát
Tento salát známe asi všichni. Ingredience se mohou trochu lišit, v závislosti na preferencích dané rodiny, kde bramborový salát připravují. I tak je ale takovým klasickým základem, do kterého někdo přidává ještě například salám, výjimkou není ani klobáska.
Ingredience:
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 5 až 6 vařených vajec
- střední cibule
- pepř, sůl
- 300 g kyselých okurek
- 10 lžic majonézy
- 250 g sterilované zeleniny do bramborového salátu
- lžička nálevu z okurek
- lžíce plnotučné hořčice
Jak se tento bramborový salát připraví?
Studené, uvařené a oloupané brambory pokrájíme na kostičky (případně protlačíme mřížkou) a lehce osolíme. Poté nakrájíme cibuli (nejlépe najemno), přimícháme k ní zeleninu, pokrájené vejce a okurky, dále hořčici, pepř a majonézu. Následně přidáme přichystané brambory a opět promícháme. Na závěr dochutíme dle potřeby ještě solí a pepřem a přidáme lžičku nebo dvě nálevu od okurek.
-
Bramborový salát bez majonézy
Bramborový salát je kalorickou bombou díky majonéze, co mu dodává typickou chuť. Jde to ale i bez ní, aby si bramborový salát mohli užít i ti, kdo se snaží shodit nějaké to kilo. I když mu chybí tato významná ingredience, i tak je bramborový salát bez majonézy velice chutný.
Ingredience:
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 3 velké cibule
- pepř, sůl
- olej
- 300 g kyselých okurek
- nálev z okurek
- 2 lžíce plnotučné hořčice
Jak se bramborový salát bez majonézy připraví?
Studené, uvařené a oloupané brambory opět pokrájíme na kostičky (případně protlačíme mřížkou), osolíme, opepříme a dle chuti přidáme nálev z okurek. Najemno nakrájenou cibuli na oleji v pánvi dozlatova osmažíme. Poté takto upravenou cibulku přimícháme k bramborám, olej lze ponechat nebo odlít pryč. Celou směs necháme vychladnout a naposled přidáme okurky a hořčici.
-
Bramborový salát s jogurtem
Další recept na bramborový salát opět zbavuje kuchaře a kuchařky povinnosti dát do výsledného pokrmu majonézu. Tu je totiž možné elegantně nahradit obyčejným bílým jogurtem. A výsledek je více než překvapivý.
Ingredience:
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 4 vařená vejce
- 1 až 2 středně velké cibule
- 300 g kyselých okurek
- 250 g sterilované zeleniny do bramborového salátu
- sůl, pepř
- 150 až 300 g bílého jogurtu dle chuti
Jak se bramborový salát s jogurtem připraví?
Základním krokem je opět uvaření brambor, které je třeba po vychladnutí oloupat a pokrájet, poté ochutit solí a pepřem. Najemno nakrájenou cibuli spaříme ve vodě (aby nenadýmala), vodu posléze slijeme. Okurky a zeleninu přimícháme k bramborám, poté dodáme i cibuli. Nakonec přichází na řadu jogurt a vejce. Celou směs důkladně promícháme a můžeme ji ještě dochutit trochou nálevu z okurek nebo sterilované zeleniny.
-
Bramborový salát s jablky
Obměna receptu na bramborový salát jistě přijde vhod všem, kteří se chtějí vymanit z každoročních tradic alespoň v minimální míře. Bramborový salát s jablky obsahuje ovoce, které by si asi mnozí z nás v tomto pokrmu nepředstavovali. Vyzkoušejte a uvidíte, zda výsledek stojí za to.
Ingredience:
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 2 uvařené vejce
- 1 až 2 větší mrkve
- 1 až 2 středně velká jablka sladké odrůdy
- ½ celeru
- sůl
- 3 větší sterilované okurky
- 150 g bílého jogurtu
- cca 2 lžíce neochuceného pomazánkového másla
Jak se bramborový salát s jablky připraví?
U brambor je opět stejný postup, tedy vychladlé a uvařené je nakrájíme. Poté si oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a nahrubo nastrouháme, stejně jako mrkev. Promícháme, přidáme celer, okurky, sůl a vejce. Poté přimícháme k bramborám a přidáme jogurt s pomazánkovým máslem. Na závěr samozřejmě pořádně promícháme a případně dle chuti dodáme ještě sůl.
-
Bramborový salát s olivami a řepou
Bramborový salát a olivy, to je kombinace chutí, kterou si umí představit asi málokdo. Pravdou ale je, že toto spojení přináší na vánoční tabuli neobvyklost a originalitu. Zkuste pro jednou trochu pozměnit tradiční menu a překvapte všechny strávníky bramborovým salátem, jaký určitě ještě nejedli.
Ingredience:
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 1500 g červené řepy
- jarní cibulka dle chuti
- 4 až 5 rajčat
- 4 až 5 stroužků česneku
- 150 g oliv (dle chuti)
- olivový olej
- vinný ocet
- sůl, pepř
Jak se tento neobvyklý bramborový salát připraví?
Uvařené brambory (oloupané a pokrájené) promícháme s doměkka uvařenou červenou řepou, kterou taktéž jako brambory pokrájíme na kostičky. Do směsi přidáme i nakrájenou jarní cibulku. Rajčata je potřeba spařit a odstranit z nich slupku i pecky. Poté je nakrájíme na kostičky a přidáme k nim olivy. Přimícháme k bramborám, řepě a cibulce a nachystáme si sůl, pepř, ocet, olivový olej a česnek, co prolisujeme. Všechny tyto posledně jmenované přísady smícháme, čímž získáme zálivku na brambory. Promícháme a bramborový salát netradiční chuti je hotov.
-
Vídeňský bramborový salát
Recept na vídeňský bramborový salát je hodně žádaný. Jeho jemná chuť totiž skvěle doplňuje rybu, kterou si většina z nás u sváteční večeře dopřává. Oproti klasickému typu neobsahuje majonézu, a tak patří mezi ty lehčí varianty bramborového salátu.
Ingredience:
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 2 středně velké cibule
- olej
- ocet
- cukr
- pepř, sůl
U přípravy vídeňského bramborového salátu je potřeba pamatovat na to, že brambory se určitě musí zpracovávat, když jsou ještě teplé. Oloupané a nakrájené na kostičky je promícháme s olejem, aby se nelepily. Přidáme k nim najemno nakrájenou cibuli a celé to zalijeme směsí z octa, vody, cukru, pepře a soli. Důkladně promícháme a na závěr podle potřeby ještě osolíme nebo opepříme. Zálivku je nutné přimíchat v takovém množství, aby byl salát hustý.
-
Bramborový salát s houbami
Houby jsou v tuzemské kuchyni oblíbenou pochoutkou. Proč si ji proto nedopřát i u štědrovečerní večeře? Bramborový salát dá vyniknout jemnému aroma hub a přitom si zachová svou jedinečnou chuť. Takže pokud máte ještě zásobu úlovků ze svých podzimních toulek přírodou, neváhejte a nápaditě pozměňte sálat, na který jste obvykle zvyklý.
Ingredience:
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 250 až 300 g nakládaných hub v nálevu
- 3 až 4 kyselé okurky
- 2 středně velké cibule
- 200 g zakysané smetany
- sůl, pepř
Jak se bramborový salát s houbami připraví?
Houby, cibuli a okurky najemno nakrájíme a přidáme je ke kostičkám brambor, které jsme si zpracovali jako první. Poté dle chuti přidáme sůl a pepř a na závěr kysanou smetanu. Celou směs opatrně promícháme, kdo chce, může ještě zvýraznit chuť trochou nálevu z hub.
-
Bramborový salát s koprem
Kopr má velmi výraznou vůni i chuť, a tak se přímo hodí ke kuchařským experimentům. Některé dopadnou hůře, jiné na výbornou. To je i případ použití ho v receptu na bramborový salát. Kopr celý pokrm zjemní a dodá mu velmi nápadité aroma. Vyzkoušejte recept na tento trochu odlišný bramborový salát a uvidíte, že si u sváteční večeře velmi pochutnáte.
Ingredience:
- 800 až 1000 g vařených brambor
- 200 g zakysané smetany
- olej
- citronová šťáva
- kopr
- sůl, pepř
Jak se bramborový salát s koprem připraví?
Opět je potřeba zpracovat brambory, dokud jsou teplé. Znamená to tedy oloupat je a nakrájet ještě před vychladnutím. Kostičky promícháme s olejem, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. V tomto stavu je pak necháme vychladnout. Omytý kopr je třeba pokrájet a vmíchat do smetany. Tuto směs pak přidáme k bramborám a opatrně vše smícháme.
Bramborový salát potřebuje kvalitní přísady a čas
Jelikož jsou hlavní složkou receptu na bramborový salát brambory, nabízí se otázka, jaké by měly být, aby byl výsledný pokrm co nejlepší. Někdo si vystačí s obyčejnými, na druhé straně však pečlivý výběr zajistí, že bramborový salát bude chutnat tak, jak má. Je třeba se tedy vyvarovat nazelenalým, zapáchajícím, popraskaným a nahnilým kouskům.
Co se týče varného typu, nejlepším je „A“, případně také „B“, protože takové brambory jsou vhodné pro přípravu právě salátů či dalších příloh a neměly by se při zpracování rozpadat. Rozpatlaný bramborový salát, to je určitě noční můra nejedné kuchařky či nejednoho kuchaře. Ostatně – všechny ingredience by měly být kvalitní, ať už se jedná o cibuli, nebo o nakládané okurky. Také pamatujte na to, že bramborový salát potřebuje čas, aby se v něm mohly rozvinout všechny chutě. Připravujte ho proto vždy den dopředu a nechte uležet v chladu. Stejným způsobem ho pak i skladujte, když po večeři něco zbyde.
Bez bramborového salátu si spousta z nás svátky klidu a harmonie vůbec neumí představit. I proto jsme vám v tomto článku připravili recepty, které vzpomínají na tradici, na druhé straně přináší i možnost udělat tento rok bramborový salát trochu jinak. Množství ingrediencí odpovídá porcím pro zhruba 4 osoby.
Diskuse k článku