Dýně v akci: Připravte si dýňové dobroty na celý víkend. Sladké i slané
Dýně je často spojovaná s podzimními nebo halloweenskými dekoracemi. Ale rozhodně jde i o zdravé a chutné jídlo. A co víc: dýně je dokonce považovaná za superpotravinu. Ukrývá v sobě totiž pořádnou dávku živin a nabízí celou škálu výhod pro naše tělo. Můžeme díky ní zhubnout, posílit imunitu nebo si dokonce upravit zažívání. Dýně je zkrátka sázka na jistotu.
Dýně patří do čeledi tykvovitých. Je tedy jednou ze stovek rostlin, které označujeme jako tykve. Patří sem třeba i meloun, okurka nebo cuketa. Ovšem dýně je oproti těm ostatním druhům dost specifická. Slouží totiž i jako už tradiční dekorace. Co se konzumace týče, jde o naprosto univerzální potravinu, kterou můžeme připravit na nespočet způsobů.
Je dýně ovoce nebo zelenina?
Ač je dýně považována za zeleninu a v drtivé většině pramenů je takto označována, technicky vzato jde spíše o ovoce. Neboť plody dýně pochází ze semenné části kvetoucí rostliny. Nicméně ve výsledku je to stejně jedno, dýni můžeme upravovat na nespočet způsobů a v kuchyni už nikdo neřeší, jestli je to fakticky ovoce nebo zelenina. Dýně se často kombinuje s kořením, jako je muškátový oříšek a skořice. Nejčastěji k dochucení dezertů a sezónních nápojů.
Staňte se expertem na druhy dýní: Každá je vhodná na jiné recepty z dýně
Dlabání dýně – jak vydlabat dýni, aby dlouho vydržela?
Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!
Dýně vylepší zdraví i celkovou pohodu
Zařazení dýně do jídelníčku nám může prospět mnoha způsoby. Ať už si dáme polévku, dýňové smoothie nebo jen uzobáváme dýňová semínka… Vždy tělu dodáme maximální dávku vitamínů, minerálů a antioxidantů. Věděli jste, že například jeden šálek vařené dýně obsahuje více než 200 % doporučeného denního příjmu vitamínu A? Společně s ním dodáte tělu i vitamíny C, B a draslík.
Díky takovému složení pečujete o zdravý zrak a předcházíte nemocem s očima. Také podporujete imunitní systém a pomáháte tělu v obraně proti infekcím a nemocem. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny je dýně skvělou volbou v případě, že hubnete. Postará se i správné zažívání a pravidelné vyprazdňování. Obsažený draslík hraje zásadní roli při regulaci krevního tlaku. Antioxidanty zase chrání pokožku a přispívají mladistvé a zářivé pleti. A působí protizánětlivě. Díky obsaženému vitamínu K podporuje dýně zdraví kostí a dýňová semínka jsou zase fantastickým zdrojem tryptofanu. Tedy hormonu štěstí.
Dýňové lívance
Přísady:
- 200 g špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce krupicového nebo třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 30 g rozpuštěného másla
- 3 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- 250 g dýňového pyré
- 300 ml mléka
Příprava:
Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. V druhé misce smícháme mouku, skořici, prášek do pečiva a sůl. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, dýňové pyré a jogurt nebo smetanu. Důkladně promícháme. Do těsta pak opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Lívance smažíme na pánvi lehce potřené olejem nebo rozpuštěným máslem.
Fitness dýňový koláč bez mouky
Přísady:
- 1 menší dýně hokkaidó
- 2 bílky
- 1 žloutek
- banán
- špetka skořice
- 1 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce kokosového cukru
Příprava:
Z dýně vyblabeme semínka, rozdělíme ji na menší kousky a uvaříme ji v osolené vroucí vodě doměkka. Scedíme a necháme vychladnout. Poté ji vhodíme do mixéru a rozmixujeme spolu s ostatními ingrediencemi. Menší formu vyložíme pečicím papírem a troubu rozpálíme na 150 stupňů. Těsto nalijeme do pekáčku a pečeme asi 45 minut. Necháme pořádně zchladnout, teprve pak krájíme a servírujeme.
Dýňové karbanátky
Přísady:
- 600 g dýně
- 3 vejce
- sůl, pepř
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- strouhanka na zahuštění a obalení
Příprava:
Dýny vydlabeme a najemno nastrouháme. Přidáme vajíčka, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek. Strouhankou pak zahustíme dle potřeby. Namočenýma rukama tvarujeme karbanátky, které nakonec ještě obalíme ve strouhance. Na rozpáleném oleji smažíme dozlatova.
Dýňové muffiny se sýrem
Přísady:
- 200 g dýně hokkaidó
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
- 170 g hladké mouky
- 150 g zakysané smetany
- 1 vejce
- 3 lžíce oleje
- sůl, pepř
Příprava:
Dýni zbavíme semínek a nastrouháme ji nahrubo. Přidáme strouhaný sýr i ostatní ingredience. Troubu rozpálíme na 190 stupňů. Těsto na muffiny pořádně promícháme a postupně dáváme do připravených košíčků na muffiny. Těsto dáváme asi do ⅔. Všechny připravené muffiny vložíme do trouby a pečeme asi půl hodiny.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku