Podzimní recepty 10x jinak aneb Uvařte si ze sezónní zeleniny chutné pokrmy
Podzimní recepty začnou postupně vytlačovat ty letní, neboť barevný podzim již klepe na dveře. V tomto leckdy sychravém ročním období je vhodné posilovat imunitní systém, k čemuž můžete velmi snadno použít sezónní zeleninu. V září a říjnu si tak dopřejte třeba dýni Hokkaidó, cuketu, kořenovou zeleninu, brambory nebo kapustu. Inspirovat se pak můžete následujícími pokrmy.
Připravili jsme pro vás 10 zdravých podzimních receptů, které potěší jak vegetariány, tak i masožravce. Ať už vsadíte na hřejivou polévku nebo vydatné masové pokrmy, vždy tělu dopřejete potřebnou dávku vitamínů a minerálů. Jaký recept zaboduje právě u vás?
Podzimní recepty: KRÉMOVÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA
Dýně je velmi oblíbenou ingrediencí v podzimních receptech. Kromě toho je velice zdravá, neboť obsahuje až 90 % vody, spektrum vitamínů (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K), vlákninu, hořčík, draslík, železo a měď. V krémové polévce si ji zamilujete!
Podzimní dieta vás očistí a připraví na zimu. Vyzkoušejte podzimní jídelníček ze sezónní zeleniny
Potřebné ingredience na krémovou dýňovou polévku
- 1 menší dýně Hokkaidó
- 1 žlutá cibule
- 2 střední mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 větší brambora
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- olivový olej
- sůl a mletý pepř dle chuti
- muškátový oříšek (špetka)
JAK POSTUPOVAT
- Dýni omyjte pod teplejší vodou (Hokkaidó se nemusí loupat), rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na kostky.
- Na olivovém oleji pak osmahněte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnekový stroužek, na kostičky pokrájenou mrkev a bramboru.
- V další fázi přidejte dýni a zalijte zeleninovým vývarem. Polévku vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Zeleninovou směs rozmixujte tyčovým mixérem do hladka, zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem i muškátovým oříškem. A váš podzimní recept z dýně je hotov! Dobrou chuť.
Podzimní recepty: CUKETOVÉ PLACIČKY
Cuketa je dietní a dobře stravitelná zelenina, která vám dodá potřebné vitamíny A, B, C a také hořčík, železo nebo vápník. Výborně se hodí nejen na grilování nebo do koláčového těsta, ale i na přípravu jakýchkoliv placiček. Připravte si s námi tento vegetariánský podzimní recept!
Potřebné ingredience na cuketové placičky
- 1 velká cuketa
- 2 vajíčka
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a mletý pepř dle chuti
- sušená majoránka dle chuti
- rostlinný olej na smažení
JAK POSTUPOVAT
- Cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte 10 minut stát. Poté vymačkejte přebytečnou vodu.
- Přidejte vejce, mouku, nastrouhanou cibuli, prolisovaný česnek, sušenou majoránku, sůl a mletý pepř. Dobře promíchejte.
- Na pánvi rozehřejte olej a smažte malé placičky dozlatova z obou stran.
- Podávejte teplé s jakýmkoliv oblíbeným (jogurtovým) dipem nebo jako přílohu.
Podzimní recepty: PEČENÉ KUŘE S DÝNÍ A BRAMBORAMI
Chcete-li pro celou rodinu připravit vydatný, zdravý a lahodný oběd nebo večeři, můžete se nyní inspirovat podzimním receptem na pečené kuře s dýní a bramborami. Garantujeme, že se všichni budou oblizovat až za ušima!
Potřebné ingredience na pečené kuře s dýní a bramborami
- 4 kuřecí stehna
- 1 menší dýně Hokkaidó
- 4 středně velké brambory
- 2 střední mrkve
- 1 žlutá cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvý rozmarýn (2 až 3 snítky, nebo dle chuti)
- sůl a mletý pepř dle chuti
JAK POSTUPOVAT
- Kuřecí stehna osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Nechte chvíli odležet.
- Dýni Hokkaidó omyjte teplou vodou (nemusí se loupat), rozkrojte, vyjměte z ní semínka a nakrájejte na kousky společně s bramborami a mrkví. Cibuli pak naplátkujte a česnekové stroužky rozpulte.
- Dále na plech rozprostřete pokrájenou zeleninu, přidejte česnek a snítky rozmarýnu, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.
- Na zeleninu nakonec položte kuřecí stehna a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 45 minut, dokud kuře i zelenina nejsou dozlatova upečené. Tento podzimní recept si zamilujete pro neodolatelnou vůni a rozmanitou chuť.
Podzimní recepty: ZAPEČENÉ BRAMBORY S KAPUSTOU A SÝREM
V tomto podzimním receptu se snoubí hned dva druhy sezónní zeleniny, tedy brambory a kapusta. Brambory vám dodají zejména vitamín C, B či celou škálu minerálních látek a kapusta doplní do organismu vitamíny A, C, K i antioxidanty. V kombinaci se sýrem získáte výtečné vegetariánské jídlo na oběd nebo třeba večeři.
Potřebné ingredience na zapečené brambory s kapustou a sýrem
- ½ kg brambor
- 300 g kapusty
- 100 g strouhaného eidamu nebo goudy
- 1 žlutá cibule
- 2 vajíčka
- 100 ml smetany na vaření
- Sůl a mletý pepř podle chuti
- špetka muškátového oříšku
- rostlinný olej na smažení
JAK POSTUPOVAT
- Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte na plátky.
- Dále pak opláchněte pod tekoucí vodou kapustu a pokrájejte ji na menší kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.
- Na rozpáleném oleji následně osmahněte cibuli a přidejte kapustu. Krátce poduste, dokud nezměkne.
- Do tukem vymazané zapékací misky nyní naskládejte vrstvu naplátkovaných brambor, osolte a opepřete. Na vrchu pak navrstvěte podušenou kapustu s cibulí a vše zasypte nastrouhaným sýrem.
- Vejce rozšlehejte se smetanou, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Výslednou směsí přelijte rovnoměrně brambory s kapustou.
- Pokrm pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny, dokud povrch nezezlátne.
- Jakmile zakončíte svůj podzimní recept, ihned podávejte třeba s oblíbeným dipem nebo zeleninovým salátkem.
Podzimní recepty: POMALU DUŠENÉ HOVĚZÍ S KOŘENOVOU ZELENINOU
Do sezónní zeleniny v září a říjnu lze zařadit i velice zdravou a chutnou kořenovou zeleninu, která se dokonale vyjímá nejen s hovězím masem. Připravte si tento podzimní recept, jenž může být považován i za slavnostnější – co ho tedy připravit třeba na narozeninovou oslavu nebo příjemné rodinné setkání?
Potřebné ingredience na pomalu dušené hovězí s kořenovou zeleninou
- 600 g hovězího masa (plec nebo kližka)
- 2 střední mrkve
- 2 střední petržele
- 1/2 celeru
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 středně velké brambory (lze vynechat)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- 250 ml červeného vína (nebo hovězího vývaru)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a mletý pepř podle chuti
JAK POSTUPOVAT
- Hovězí maso očistěte od blan, nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. V hrnci rozpalte olivový olej a maso na něm zprudka opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté ho vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Ve stejném hrnci osmahněte najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek do změknutí. Přidejte rajčatový protlak a krátce orestujte.
- Do hrnce přidejte zpět hovězí maso, zalijte červeným vínem nebo hovězím vývarem, přidejte tymián, rozmarýn a bobkové listy. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen na minimum.
- Očištěnou zeleninu (mrkev, petržel a celer) nakrájejte na větší kousky a přidejte do hrnce. Pokud zahrnujete do podzimního receptu brambory, přidejte je také.
- Hrnec nakonec přikryjte pokličkou a nechte vše pomalu dusit na nízkém plamenu asi 2 až 2,5 hodiny, dokud nebude maso měkké a zelenina propečená. Průběžně kontrolujte, zda není potřeba přidat více tekutiny.
- Na závěr svůj pokrm dochuťte solí, mletým pepřem a odstraňte z něj bobkové listy.
- Pomalu dušené hovězí s kořenovou zeleninou (bez použití brambor v receptu) můžete podávat třeba s jemnou bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem (bageta, chléb).
Podzimní recepty: JELENÍ RAGÚ S DÝNÍ A HOUBAMI
Pokud si chcete zpestřit jídelníček, zařaďte do něj čas od času třeba i zvěřinu. Je totiž nízkotučná a zdraví prospěšná. My jsme pro vás připravili podzimní recept na vynikající jelení ragú s dýní a houbami, které se v hrnci dlouho neohřeje.
Potřebné ingredience na jelení ragú s dýní a houbami
- ½ kg jeleního masa (pokrájeného na kostky)
- 200 g dýně Hokkaidó
- 200 g hub (hříbky nebo žampiony)
- 2 žluté cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 ml červeného suchého vína
- ½ l zeleninového vývaru (nebo hovězího)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl a mletý pepř dle chuti
- 1 až 2 bobkového listy
- 1 snítka tymiánu
JAK POSTUPOVAT
- Na rozpáleném oleji v hrnci osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli a nasekaný česnek, pak přidejte jelení maso a opečte ho dozlatova.
- Dále do hrnce přidejte také rajčatový protlak a červené víno, které nechte odpařit.
- V další fázi vložte k surovinám i bobkový list, tymián, a nakonec vlijte vývar. Pomalu vařte pod pokličkou asi 2 hodiny.
- V závěrečné fázi přípravy podzimního receptu nakrájejte očištěnou a omytou dýni na kostky (neloupejte), houby pak naplátkujte a přidejte do ragú.
- Jelení ragú vařte s dýní a houbami dalších 20 minut, poté odstavte a podávejte buď s vařenými bramborami nebo knedlíkem.
Podzimní recepty: PEČENÁ DÝNĚ S CUKETOU A BRAMBORAMI
Dopřejte si skutečnou vitamínovou bombu, která vám dodá před sychravými podzimními dny všechny potřebné vitamíny a minerály! Pečená dýně s cuketou a bramborami se stane perfektním vegetariánským hlavním jídlem nebo lahodnou přílohou k jakémukoliv masu. Tento podzimní recept si zamilují i zarytí masožravci.
Potřebné ingredience na pečenou dýni s cuketou a bramborami
- 1 menší dýně Hokkaidó
- 1 cuketa
- 4 střední brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl a mletý pepř podle chuti
- strouhaný parmezán nebo sýr feta (volitelné)
JAK POSTUPOVAT
- Nejprve si předehřejte troubu na cca 200 °C.
- Dýni (omytou, očištěnou od semínek), cuketu a loupané brambory nakrájejte na větší kousky.
- Zeleninu pak smíchejte v míse s olivovým olejem, sušeným tymiánem, sušeným rozmarýnem, solí a mletým pepřem.
- Vše rozprostřete na plech a pečte asi 30 až 40 minut, dokud nebude zelenina měkká a zlatavá.
- Dle chuti můžete upečenou zeleninu posypat strouhaným parmezánem nebo fetou.
- Tento podzimní recept se bude hodit v jakoukoliv roční dobu, neboť díky němu připravíte chutnou přílohu k masu. Konzumovat ale vegetariánský pokrm můžete i samotný s čerstvým pečivem/dipem.
Podzimní recepty: PEČENÉ KRÁLIČÍ STEHNO S KAPUSTOU A BRAMBORAMI
Máte-li v rodině rádi pečené králičí maso, budete jistě z tohoto podzimního receptu nadšení. Postup je velmi snadný a výsledná chuť jídla výtečná. Abyste pak docílili šťavnatějšího masa, můžete králičí stehna před pečením prošpikovat slaninou dle libosti.
Potřebné ingredience na pečené králičí stehno s kapustou a bramborami
- 4 králičí stehna
- 1 malá hlávka kapusty
- 4 střední brambory
- 1 žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžička celého (nebo drceného) kmínu
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 200 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- sůl a mletý pepř podle chuti
JAK POSTUPOVAT
- Králičí stehna osolte a opepřete. Na pánvi pak rozehřejte olivový olej a stehna opečte zprudka z obou stran dozlatova.
- Následně na jiné pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nasekanou kapustu a krátce orestujte.
- Ke kapustě dále přidejte kmín, plnotučnou hořčici, podlijte vývarem a promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte kapustu dusit 10 až 15 minut, dokud nezměkne.
- Dále si uvařte brambory do měkka v osolené vodě.
- Králičí stehna pak vložte do zapékací misky vymazané tukem (můžete trochu podlít vodou) a pečte v troubě předehřáté na 180 °C ještě asi 30 minut, dokud nejsou měkká.
- Nakonec pečené králičí stehno podávejte s dušenou kapustou a vařenými bramborami ochucenými solí a promaštěnými máslem.
- Svůj podzimní recept můžete zlepšit tím, že králičí stehna prošpikujete před pečením slaninou. Budou tak mnohem šťavnatější.
Podzimní recepty: PEČENÁ VEGANSKÁ ZELENINOVÁ SMĚS
Ať už si chcete odlehčit jídelníček, držíte dietu nebo jste veganem, pečená veganská zeleninová směs s kořenovou zeleninou a cizrnou vás nadchne. A pokud maso normálně jíte, můžete pokrm pojmout jako velice zdravou a vydatnou přílohu.
Potřebné ingredience na pečenou veganskou zeleninovou směs
- 2 střední mrkve
- 2 střední petržele
- ½ ks celeru
- 1 cuketa
- 1 plechovka cizrny (asi 400 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička mleté uzené papriky
- sůl a mletý pepř dle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
- 1 lžíce javorového sirupu (volitelné)
JAK POSTUPOVAT
- Než se pustíte do tohoto skvělého bezmasého podzimního receptu, předehřejte si troubu na 200 °C.
- Poté si oloupejte mrkev, petržel i celer a nakrájejte zeleninu na větší kousky. Stejně tak učiňte s cuketou (u ní odřízněte jen konce/neloupejte). Cizrnu sceďte, propláchněte a nechte okapat.
- Zeleninu s cizrnou následně vložte do mísy a smíchejte s olivovým olejem, tymiánem, rozmarýnem, uzenou paprikou, solí a pepřem. Pro jemnou sladkou chuť můžete přidat i lžíci javorového sirupu.
- Dále zeleninový mix rozprostřete na plech a pečte v troubě asi 30 až 40 minut, dokud nebude zelenina měkká a zlatavá. Během pečení ingredience jednou promíchejte.
- Upečenou zeleninu posypte čerstvou petrželí a podávejte jako hlavní jídlo nebo jako přílohu. Můžete přidat i trochu citronové šťávy pro zvýraznění chuti.
Podzimní recepty: PŠTROSÍ STEAK S PEČENOU KOŘENOVOU ZELENINOU
Na závěr podzimních receptů pro vás máme skutečný majstrštyk. Jde o lahodný pštrosí steak s pečenou kořenovou zeleninou. Pokud jste ještě pštrosí steak neochutnali, určitě doporučujeme! Jde o delikátní, jemné a nízkotučné maso s mnoha přínosy pro zdraví.
Potřebné ingredience na pštrosí steak s pečenou kořenovou zeleninou
- 2 pštrosí steaky (každý cca 200 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- 1 lžička čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce másla
Na pečenou kořenovou zeleninu:
- 2 střední mrkve
- 2 střední petržele
- ½ ks celeru
- 2 brambory (nemusí být)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- sůl a mletý pepř podle chuti
- 1 lžíce medu (volitelné)
JAK POSTUPOVAT
- Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C.
- Poté si oloupejte mrkev, petržel, celer (případně i brambory) a nakrájejte zeleninu na větší kusy.
- Zeleninu vložte do mísy, přidejte olivový olej, tymián, rozmarýn, sůl, pepř a případně med. Důkladně všechny suroviny promíchejte.
- Nakonec rozložte zeleninu na plech a pečte v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut, dokud nebude měkká a zlatavá. Během pečení jednou či dvakrát promíchejte.
- Dále se pusťte do přípravy pštrosích steaků – ty byste měli nechat před opékáním asi 20 minut při pokojové teplotě (vyjměte je tedy z lednice včas).
- Jakmile si pštrosí steaky „odpočinou“ a získají pokojovou teplotu, vložte je do mísy a zakápněte olivovým olejem. Maso také osolte a opepřete z obou stran. Poté přidejte také nasekaný česnek, bylinky (čerstvý rozmarýn nebo tymián) a promíchejte.
- Následně si na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje. Steaky z pštrosa orestujte na středně vysoké teplotě asi 2 až 3 minuty z každé strany (doba se může lišit podle tloušťky steaku a požadované úrovně propečení). Pro variaci „rare“ nebo „medium rare“ zkraťte dobu opékání.
- Na konci opékání přidejte k pštrosímu masu lžíci másla a nechte ho rozpustit, aby steak získal bohatší chuť.
- Po orestování vyjměte steak z pánve na talíř a nechte pár minut odpočinout, aby šťáva v mase zůstala uvnitř.
- Pštrosí steak nakonec nakrájejte na plátky a podávejte s pečenou kořenovou zeleninou, která je pro podzimní recepty zcela typická.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku