Vánočka je symbolem vánoc

Vánočka nemusí být věda: Vyzkoušejte tradiční recept na vánočku. Naučíme vás vánočku tak, aby se opravdu povedl

Vánočka je symbol českých Vánoc. Rozhodně by se sváteční dny neměla chybět na žádném stole. Zapomeňte letos na kupovanou vánočku a upečte si vlastní. Není složitá a chuťový zážitek je nezaměnitelný. Vyberte si recept na vánočku, který libo. Přichystali jsme pro vás tři osvědčené, které vás rozhodně nezklamou.

Zapomeňte na fámy, že vánočka je těžká. Můžete plést z tolika pramenů, z kolika zvládnete, případně je na sebe vrstvit. Nebo si najděte nějaký video návod. Internet se jimi jen hemží. Vánočku budete mít spletenou raz dva. Jen ji nezapomeňte po upečení nechat dokonale zchladnout, ideálně na kuchyňské mřížce. Teprve pak můžete začít krájet a pochutnat si.

Vánočka: Historie a pověry

Kdysi dávno se při přípravě a pečení vánočky dodržovaly zvyky, které měly vánočce zajistit zdar. Předně tedy – hospodyně by na sobě měla mít bílou zástěru i šátek. A to už při zadělávání vánočky. Po celou dobu zadělávání, hnětení, pletení i pečení nesměla mluvit. Při kynutí těsta pak měla tu a tam vyskočit o výšky. To mělo zajistit, aby vánočka kynula opravdu dobře. Zvykem bývávalo také zapékání mince do vánočky. Kdo ji pak při krájení našel, mohl se radovat, že právě on bude mít v následujícím roce štěstí, zdraví i zlaťáky. Ovšem pozor – jakmile se vánočka nepovedla, natrhla nebo připálila, tak to značilo velký nezdar do příštích dnů.

Čtěte také:

Jednoduché a výborné vánoční cukroví na poslední chvíli

Nejlepší vánočka - recept a postup pletení krok za krokem

Staročeský vrkoč aneb tak trochu jiná vánočka

Vánočka: Obměny v receptech

Pokud dáte méně tuku, než je uvedeno – vánočka bude lehčí, křehčí a více nadýchaná. Kdybyste to s tukem přehnali, bude se zdá příliš těžká.

Vánočka a její obměny – rozinky nebo kandované ovoce a posypat mandlemi? Zkuste to letos jinak. Do vánočky nakrájejte sušené ovoce nebo tam nasypte kousky čokolády. A celou vánočku pak posypte praženými sezamovými semínky.

Potírání vajíčkem – také není nenutné. Chcete-li se vejci vyhnout, můžete vánočku potřít rozpuštěným máslem nebo mlékem. Alternativou může být i postříkání vánočky vodou – ideálně rozprašovačem.

Recept na vánočku: Vánočka z brambor

Přísady:

Příprava:

V míse utřeme máslo, cukr a vejce, přidáme na špičku nože soli a citrónovou kůru. Z kvasnic a mléka uděláme kvásek, který střídavě zamícháme s moukou a umletými bramborami. Do utřeného másla přidáme hrozinky. Vše zpracujeme v tuhé těsto a dáme asi hodinu kynout. Pak upleteme vánočku, kterou dáme na vymaštěný plech, necháme ji opět vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě upečeme dorůžova.

Recept na vánočku: Majonézová vánočka

Přísady:

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 droždí
  • 100 g pískového cukru
  • 200 ml mléka
  • ½ lžičky soli
  • 2 žloutky
  • 150 g majonézy
  • na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g rozinek (můžou být předem namočené v rumu)
  • 50 na plátky nakrájených mandlí
  • tuk na vymazání plechu

Příprava:

Do hrnku nebo nádoby nadrobíme droždí. Přidáme k němu trochu cukru, mouky, teplého mléka a dokonale rozmícháme. Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, osolíme a přidáme do ní žloutky, změklý tuk a muškátový oříšek. Následně pak i vzešlý kvásek a přilijeme zbytek teplého nebo vlažného mléka. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme alespoň zhruba 45 minut kynout. Pak těsto překlopíme na pracovní desku, zapracujeme do něj rozinky a rozdělíme jej na tolik dílů, z kolika vánočku budeme plést. Upleteme a vánočku necháme ještě zhruba 20 minut na plechu kynout. Těsně před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Troubu bychom měli mít už rozehřátou na 200 °C. Vánočku upečeme dozlatova.

Vánočka na sváteční stůl rozhodně patří

Recept na vánočku: Celozrnná vánočka

Přísady:

  • 220 ml vlažného mléka
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
  • 100 g rozinek
  • 100 g plátkových mandlí

Příprava:

Nejprve si připravíme kvásek. V trošce teplého nebo vlažného mléka rozmícháme lžičku cukru a droždí. Přikryjeme a dáme na teplé místo vykynout. Obě mouky dáme do větší mísy a přidáme k nim změklé máslo, zbytek cukru, sůl a žloutky. Přilijeme vzešlý kvásek a rozinky. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme jej kynout na teplém místě. Jakmile těsto vykyne, umotáme z něj vánočku a tu pak ještě necháme dalších alespoň 20 minut na plechu kynout. Nakonec potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme ji v troubě předehřáté na 190 °C.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 11. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
STŘEDA 12. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva, dnes je úplněk. Jezte střídmě, běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 13. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 14. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 15. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Jak zhubnout? Vsaďte na pravidelné běhání a výsledky se brzy dostaví

Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

Tělové máslo pro krásu i zdraví. 4 tělová másla, která vám rozhodně prospějí

Mangové máslo je naprostá pecka. Moc se o něm nepíše. Já ho objevila loni a jsem z něj nadšená. Určitě doporuč...

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

SOCIÁLNÍ FINANCOVÁNÍ PRO LIDÉ VE ŠPATNÉ FINANČNÍ SITUACI Dobrý den, odmítla Vás ban...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá půjčka do 50 000 000 Dobrý den, Potřebujete dofinancovat rozvoj podnikání, splat...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá půjčka do 50 000 000 Dobrý den, Potřebujete dofinancovat rozvoj podnikání, splat...
Zobrazit všechna témata

Správná péče o jizvy. Tipy, díky kterým budou jizvy neviditelné

Tvorba jizev je přirozenou součástí procesu hojení kůže. Jizvy se tvoří jako součást hojení poškozené pokožky. Když dojde k poranění, tělo vyprodukuje kolagen, který zacelí ránu. Právě tento proces zanechává tr...

Vztah ve třech: Znáte pravidla a výzvy netradiční lásky?

Partnerství nejsou vždy černobílá a vztah ve třech je toho důkazem. Nabízí možnost prozkoumat zcela nový rozměr lásky, sdílení a intimity, kde každý z partnerů může být rovnocenným účastníkem. Tento netradiční ...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pycnogenol: Přírodní cesta k zdraví a krásné pokožce

Pycnogenol je přírodní extrakt z kůry francouzské přímořské borovice Pinus pinaster. Je známý především pro své silné antioxidační vlastnosti. Pycnogenol se používá k podpoře zdraví kardiovaskulárního systému, ...

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.