Vánočka nemusí být věda: Vyzkoušejte tradiční recept na vánočku. Naučíme vás vánočku tak, aby se opravdu povedl
Vánočka je symbol českých Vánoc. Rozhodně by se sváteční dny neměla chybět na žádném stole. Zapomeňte letos na kupovanou vánočku a upečte si vlastní. Není složitá a chuťový zážitek je nezaměnitelný. Vyberte si recept na vánočku, který libo. Přichystali jsme pro vás tři osvědčené, které vás rozhodně nezklamou.
Zapomeňte na fámy, že vánočka je těžká. Můžete plést z tolika pramenů, z kolika zvládnete, případně je na sebe vrstvit. Nebo si najděte nějaký video návod. Internet se jimi jen hemží. Vánočku budete mít spletenou raz dva. Jen ji nezapomeňte po upečení nechat dokonale zchladnout, ideálně na kuchyňské mřížce. Teprve pak můžete začít krájet a pochutnat si.
Vánočka: Historie a pověry
Kdysi dávno se při přípravě a pečení vánočky dodržovaly zvyky, které měly vánočce zajistit zdar. Předně tedy – hospodyně by na sobě měla mít bílou zástěru i šátek. A to už při zadělávání vánočky. Po celou dobu zadělávání, hnětení, pletení i pečení nesměla mluvit. Při kynutí těsta pak měla tu a tam vyskočit o výšky. To mělo zajistit, aby vánočka kynula opravdu dobře. Zvykem bývávalo také zapékání mince do vánočky. Kdo ji pak při krájení našel, mohl se radovat, že právě on bude mít v následujícím roce štěstí, zdraví i zlaťáky. Ovšem pozor – jakmile se vánočka nepovedla, natrhla nebo připálila, tak to značilo velký nezdar do příštích dnů.
Jednoduché a výborné vánoční cukroví na poslední chvíli
Vánočka: Obměny v receptech
Pokud dáte méně tuku, než je uvedeno – vánočka bude lehčí, křehčí a více nadýchaná. Kdybyste to s tukem přehnali, bude se zdá příliš těžká.
Vánočka a její obměny – rozinky nebo kandované ovoce a posypat mandlemi? Zkuste to letos jinak. Do vánočky nakrájejte sušené ovoce nebo tam nasypte kousky čokolády. A celou vánočku pak posypte praženými sezamovými semínky.
Potírání vajíčkem – také není nenutné. Chcete-li se vejci vyhnout, můžete vánočku potřít rozpuštěným máslem nebo mlékem. Alternativou může být i postříkání vánočky vodou – ideálně rozprašovačem.
Recept na vánočku: Vánočka z brambor
Přísady:
- 500 g hladké mouky
- 250 g studených vařených brambor
- 60 g másla
- 90 g cukru
- 1 droždí
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- citrónová kůra
- 50 g hrozinek
- sůl
Příprava:
V míse utřeme máslo, cukr a vejce, přidáme na špičku nože soli a citrónovou kůru. Z kvasnic a mléka uděláme kvásek, který střídavě zamícháme s moukou a umletými bramborami. Do utřeného másla přidáme hrozinky. Vše zpracujeme v tuhé těsto a dáme asi hodinu kynout. Pak upleteme vánočku, kterou dáme na vymaštěný plech, necháme ji opět vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě upečeme dorůžova.
Recept na vánočku: Majonézová vánočka
Přísady:
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 1 droždí
- 100 g pískového cukru
- 200 ml mléka
- ½ lžičky soli
- 2 žloutky
- 150 g majonézy
- na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
- 100 g rozinek (můžou být předem namočené v rumu)
- 50 na plátky nakrájených mandlí
- tuk na vymazání plechu
Příprava:
Do hrnku nebo nádoby nadrobíme droždí. Přidáme k němu trochu cukru, mouky, teplého mléka a dokonale rozmícháme. Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, osolíme a přidáme do ní žloutky, změklý tuk a muškátový oříšek. Následně pak i vzešlý kvásek a přilijeme zbytek teplého nebo vlažného mléka. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme alespoň zhruba 45 minut kynout. Pak těsto překlopíme na pracovní desku, zapracujeme do něj rozinky a rozdělíme jej na tolik dílů, z kolika vánočku budeme plést. Upleteme a vánočku necháme ještě zhruba 20 minut na plechu kynout. Těsně před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Troubu bychom měli mít už rozehřátou na 200 °C. Vánočku upečeme dozlatova.
Recept na vánočku: Celozrnná vánočka
Přísady:
- 220 ml vlažného mléka
- 1 balíček sušeného droždí
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g hladké špaldové mouky
- 80 g másla
- 80 g třtinového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
- 100 g rozinek
- 100 g plátkových mandlí
Příprava:
Nejprve si připravíme kvásek. V trošce teplého nebo vlažného mléka rozmícháme lžičku cukru a droždí. Přikryjeme a dáme na teplé místo vykynout. Obě mouky dáme do větší mísy a přidáme k nim změklé máslo, zbytek cukru, sůl a žloutky. Přilijeme vzešlý kvásek a rozinky. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme jej kynout na teplém místě. Jakmile těsto vykyne, umotáme z něj vánočku a tu pak ještě necháme dalších alespoň 20 minut na plechu kynout. Nakonec potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme ji v troubě předehřáté na 190 °C.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku