Zapečená cuketa podle horoskopu. Vylaďte si oblíbený recept dle znamení zvěrokruhu
Hvězdy a znamení zvěrokruhu o vás dokáží ledasco prozradit. Někdy vám horoskop pomůže zjistit, jaký parter je pro vás ten pravý, co byste měli dělat za sport nebo upozorní, jaké nemoci na vás mohou číhat. Tentokrát pro vás máme ale něco zcela jiného, co nadchne především všechny milovníky dobrého jídla a vaření.
Připravili jsme pro vás recept na zapečenou cuketu, kterou jsme poupravili přesně podle vašeho znamení zvěrokruhu. Cuketa vám teď bude chutnat ještě mnohem více než kdy dřív, jelikož si ji připravíte přesně podle toho, co se k vám podle hvězd hodí.
Zapečená cuketa - základ, na kterém se dá dobře stavět
Nejprve vám představíme jednoduchý a základní recept na zapečenou cuketu, který poté upravíme tak, aby chutnala každému znamení. Někdo bude dávat přednost variantě s masem, pro někoho bude vhodnější dodat cuketě říz přidáním chilli papriček. Co však budeme na základ potřebovat?
Ingredience
- 2 střední cukety
- 1 cibule
- 1 šlehačka
- 2 vejce
- 100g sýra
- Špetku soli a pepře
- Bylinky podle chuti
- Olivový olej
Zapečená cuketa - základní recept
Cukety omyjeme, osušíme (můžeme také oloupat), nastrouháme do misky a necháme chvíli odstát, aby se z cukety dostalo co nejvíce vody. Poté na pánvičce na olivovém oleji do zlatova osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Nastrouhanou cuketu přendáme do jiné misky, do které přidáme také osmaženou cibuli, sůl, pepř a bylinky podle naší chuti. Vše v misce řádně promícháme.
Připravíme si zapékací misku, kterou jemně vymažeme olivovým olejem (lze použít také máslo) a rozložíme do ní cuketovou směs. V další misce si rozmícháme 2 vajíčka se šlehačkou a zalijeme tím cuketu v zapékací misce. Na vrch cukety dáme nastrouhaný tvrdý sýr. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 30-45 minut do té doby, než se na vršku neudělá zlatavá krusta.
Tip! Pokud máte v oblibě maso a neodkážete si bez něj zapečenou cuketu představit, klidně si na pánvi osmahněte na kousky nakrájené maso podle vaší chuti a přidejte do zapékací mísy. Přečtěte si, jaké jsou další recepty z cukety.
Zapečená cuketa podle znamení zvěrokruhu sedne každému
Základ na zapečenou cuketu už známe. Nyní si ukážeme, jak si tento recept upravit na míru chutím tak, aby chutnal každému znamení zvěrokruhu. Zjistěte více o jednotlivých 12 znameních zvěrokruhu.
Kozoroh (22. 12.–20. 1.)
Kozorohové jsou známí tím, že mají v oblibě kořeněná jídla. Ostrou chuť do receptu dodají tím, že si do cuketové směsi přidají lžičku chilli. Ostrou a pálivou chuť dodá jídlu také zázvor. Stačí, když si Kozoroh nastrouhá lžičku oloupaného zázvoru a přimíchá zázvor do nastrouhané cukety.
Vodnář (21. 1.–20. 2.)
Vodnáři mívají často problémy s trávicím traktem. Cuketa jim bude nejvíce chutnat s majoránkou. Tato bylinka totiž Vodnářům pomůže bojovat s nadýmáním, průjmem nebo střevní kolikou.
Tajný tip pro Vodnáře:
Jelikož jsou ale Vodnáři velmi tvořiví a vynalézaví, s jídlem dokáží také dobře experimentovat. V tomto případě se nabízí přimíchat do vaječné směsi 150 ml bílého vína, popřípadě červené víno.
Ryby (21. 2.–20. 3.)
Ryby si rády udržují hubenou a vypracovanou postavu, k čemuž jim pomáhá například dostatek zeleniny ve stravě a hovězí maso. Ryby si tak zapečenou cuketu vylepší právě mletým hovězím masem, které si orestují na pánvi a přidají do misky s nastrouhanou cuketou. Přidat mohou také čerstvá nakrájená rajčata.
Beran (21.3.-20.4)
Berani patří mezi znamení zvěrokruhu, které žije v hektickém až bláznivém tempu. Recept na zapečenou cuketu je pro ně ideální, jelikož příprava je velmi snadná a pokrm se dá jíst i studený, což často vyhovuje jejich rychlému životnímu stylu. Cuketu vylepší přidáním nastrouhaného česneku, který je povzbudí a nakopne do dalších aktivit.
Býk (21. 4. - 21. 5.)
Býci nedokáží odolat výbornému jídlu, jsou totiž opravdoví gurmáni. Na cuketě si nejvíce pochutnají tak, že do ní přidají na kousky nakrájené a orestované kuřecí maso, které si den před tím naloží v sójové omáčce s medem. Hotové jídlo pak mohou podávat s nastrouhaným parmezánem, který provoní celou kuchyni.
Blíženci (22. 5. - 21. 6.)
Blíženci nesnášejí stereotyp, proto pro ně bude ideální, když bude recept vždy pokaždé trochu jiný a něčím výjimečný. Jednou do něj přidají opečenou slaninu, podruhé rajčatový protlak. Jídlo, stejně jako život, nesmí být nudný a zajetý v jedné koleji. Experimentování je pro ně to pravé ořechové.
Rak (22. 6.–22. 7.)
Jelikož má Rak problém s metabolismem, potřebuje ho nastartovat. K tomu je ideální zázvor. Do receptu ho můžete přidat buď nastrouhaný anebo ho dát do odšťavňovače a získat jen jeho typicky pálivou šťávu. Pomůže nejen rozpohybovat metabolismus, ale přidá cuketě i zajímavější chuť.
Lev (23. 7.–23. 8.)
Lva potěší v cuketě především kopa bylinek jako jsou bazalka, koriandr nebo petržel. Bylinky si Lvi přimíchají do rozšlehaného vajíčka se šlehačkou. Poté ještě bylinky nasypají na povrch cuketové směsi - a to ještě předtím než zapékací misku vloží do trouby.
Tajný tip pro Lvy:
K zapečené cuketě Lvi ocení navíc ještě salát z červené řepy, který jim pomůže při obtížích s játry nebo žlučníkem, na které často trpí.
Panna (24. 8.–22. 9.)
Panny by si měly dopřát více bílkovin, které naleznou třeba v luštěninách. Do cuketového receptu si proto přidejte fazole, které si před přidáním do nastrouhané cukety lehce osmahněte na oleji. Skvěle bude cuketa chutnat také v případě, kdy do cukety přidáte na plátky nakrájenou mozzarellu.
Váhy (23. 9.–23. 10.)
Kukuřice nebo listový špenát určitě Váhy v našem receptu potěší. Zkuste připravenou směs s cuketou podle základního receptu proložit listovým špenátem a kukuřicí. Vždy dejte jednu vrstvu cukety a na to jednu vrstvu špenátu a kukuřice a pokračujte, dokud všechny ingredience nevypotřebujete.
Štír (24. 10.–22. 11.)
Štírům kazí tučná jídla postavu, proto je pro ně tento lehký recept na cuketu vhodným jídlem, které si Váhy vylepší listovým špenátem. Jídlo jim bude ještě více chutnat, když do něj přidají na pánvi orestovanou papriku a žampiony.
Střelec (23. 11.–21. 12.)
Pokud do cukety přidáte lososa ve vlastní šťávě nebo rajčata či rajčatový protlak, budou se vám za ušima dělat boule. Zapečenou cuketu si také vylepšete kuskusem, který jste si před tím zalili vroucí vodou a nechali odstát.
Tajný tip pro Střelce:
Radost Střelcům udělá také obrovská hromada kvalitního tvrdého sýra, který se bude na teplém pokrmu pomalu roztékat.
Diskuse k článku