Trápí vás překyselení žaludku? Poradíme, jak odkyselit organismus
Pokud nás trápí dlouhodobé překyselení žaludku nebo překyselení organismu, bije tělo na poplach, že potřebuje pomoct. Překyselení tělu rozhodně neprospívá. Může mít za následek dokonce i rozvoj dalších nemocí. Navíc překyselení organismu nás zbavuje cenných minerálů. Tím se můžeme dostat do nerovnováhy či nedostatku. Jak odkyselit organismus? Má to svá přísná pravidla, ale jde to.
Překyselení organismu nebo i tolik časté překyselení žaludku je problém, se kterým se potýká drtivá většina dnešní společnosti. Mnozí o tom ani nemusí vědět a problém si tak neuvědomují. Ale čas pracuje proti nim. Tedy – jak odkyselit organismus? Jestliže vás trápí už dlouhodobější překyselení organismu, může v těle postupně vznikat zánět a ten pak může napáchat spoustu další paseky.
Co je to překyselení organismu?
Jestliže je překyselení organismu už dlouhodobější, začnou se postupně oslabovat játra a nadledvinky. Ty si totiž neumí vytvářet dostatek obranných látek. Překyselení organismu je pro ně až příliš náročné, neumí si s ním poradit. V těle pak následně vzniká tedy zánět. Kvůli tomu více produkuje cholesterol. Což je látka – lipid (látka tukové povahy) – který obaluje stěny krevního řečiště. Jenže tím, jak je produkován víc a víc, obaluje či doslova zanáší stěny krevního řečiště. Což je první krok k obtížím s vyšším krevním tlakem či následnými kardiovaskulárními problémy. Nápovědou, že nás trápí překyselení organismu, tak může být už jen vysoká hladina „špatného“ cholesterolu v krvi. V tuto chvíli je už nejvyšší čas položit si otázku – jak odkyselit organismus?
Zelené potraviny proti nemocem i jako účinná prevence
Překyselení organismu může napáchat velké škody
Překyselení žaludku nebo překyselení organismu způsobuje i další obtíže. Například zbavuje tělo minerálních látek. Děje se to kvůli tomu, že naše tělo chce těmito minerály neutralizovat kyseliny. A protože se mu to nedaří, bere si další a víc a víc… „Odpad“ pak tělo ukládá v srdci, žilách, v játrech a podobně. Pokud člověk nezačne okamžitě řešit, jak odkyselit organismus, může se začít objevovat únava, bolesti hlavy, poruchy soustředění, zvýšená kazivost zubů, páchnoucí dech, změny nálady i skleslost či deprese. V případě překyselení žaludku se pak přidají i problémy s trávením i zažíváním celkově (průjem, zácpa).
Za překyselení organismu může tvorba nežádoucích kyselin
Kyselost v těle vzniká procesem trávení. Největší škody zde mohou páchat sacharidy, protože právě z nich vznikají organické kyseliny (močová, šťavelová, octová, mléčná, mravenčí…). Jestliže tyto organické kyseliny nejsou odbourány a následně vyloučeny z těla ven, podílejí se do značné míry na překyselení těla. Proto je nutné urychleně řešit, jak odkyselit organismus. Bude-li například vznikat v těle nadbytek kyseliny močové, bude to vést k tomu, že se kyselina bude ukládat v kloubech. Následně pak vzniká bolestivá dna. Avšak nejen sacharidy mohou za překyselení žaludku či překyselení organismu. Některé druhy kyselin se tvoří i trávením tuků. Zvýšenému riziku jejich tvorby jsou vystaveni diabetici a také lidé, kteří přísně dodržují nízkosacharidové diety. A rizikem překyselení žaludku a následně překyselení organismu je pochopitelně i narušená funkce žaludku – tedy problémy s trávením či pálení žáhy.
Jak odkyselit organismus? Na překyselení organismu správným jídlem
Při překyselení organismu hraje velkou roli jídelníček. Je nutné volit zejména zásadotvorné potraviny. Což jsou tedy ty, které v těle nezpůsobují další kyselost či překyselení. Což jsou především zelenina a ovoce. Také některé druhy ořechů a semen, klíčky, rostlinné oleje a citrusy. Pokud řešíme, jak odkyselit organismus, je vhodné řešit i úpravu potravin. Jako nejideálnější se jeví raw neboli syrová strava.
V každém případě je nutné se při překyselení organismu vyhýbat cukrům, soli, kofeinu, sladkým nápojům a džusům, polotovarům i bílému pečivu. K pití je nejvhodnější čistá voda, případně zelený čaj nebo některé druhy bylinných čajů.
Jak odkyselit organismus? Zelená proti překyselení
Říká se, že právě zelené potraviny všeobecně fungují na překyselení organismu. Krom zelené zeleniny jsou skvělým doplňkem při překyselení žaludku a překyselení organismu také některé bylinky – respektive většina bylin. Z těch populárnějších je to například tolice vojtěška, mladá pšenice nebo v poslední době tolik populární mladý ječmen. Případně můžete nechat naklíčit semínka – hořčice, alfalfa nebo třeba ředkvičky. Pochutnáte si a uděláte spoustu dobrého pro své tělo.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku