Chcete v kuchyni vyzkoušet něco nového? Indická kuchyně vás rozhodně překvapí!
Indická kuchyně má nespočet chutí i vůní. Je to dáno především mnoha druhům koření, které se do indických pokrmů využívá a dodává každému jídlu naprosto jedinečný chuťový profil. Ovšem ingredience i styly vaření se v indické kuchyni liší v závislosti na regionu, ročním období, náboženství i rodinné tradici. Najdete zde vše od masového kari až po veganská jídla.
Indická kuchyně přinesla do světového kulinářství významné ingredience. Byla to například skořice, koriandr, kmín, kurkuma, zázvor, anýz a fenykl. Naprosto zásadní místo v indické kuchyni měla čočka, která zde rostla ve více odrůdách. Podobně jako v Číně i v Indii hrálo významnou roli při přípravě pokrmů náboženské etnikum, lokalita, klima a kultura.
Indická kuchyně pod drobnohledem
Země se také nevyhnula vlivům portugalských a britských kolonizátorů. Portugalci zde například zavedli brambory a chilli. Evropě se díky britské koloniální nadvládě dostalo naprosto zásadního poznání bohatosti a rozmanitosti, kterou indická kuchyně rozhodně může nabídnout. Díky obchodu s Indií Evropa například objevila kari. Což je směs koření, jejímž základem je kurkuma, které se přidává do mletého masa nebo zeleniny. Podobně se používá i koriandr. Je vynikající v zeleninových směsích a v mase. Kumin neboli římský kmín je pak mimořádně skvělý ve spojení s bramborami. Pískavice řecké seno připomíná trochu libeček nebo celer. Kardamom je pak skvělé koření k dochucení čočky.
Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy
Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?
Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček. Připravte si tyto tři typické pokrmy
Indická kuchyně a nepřehlédnutelná kurkuma
Zmiňovanou kurkumu využívá indická kuchyně k obarvení rýže, ale používá se ve slaných i ve sladkých pokrmech. Díky jejím antioxidačním účinkům je navíc kurkuma považována za účinný lék proti rakovině. V ajurvédské medicíně je rovněž považována za hlavní lék na posílení činnosti jater a silné přírodní antibiotikum s antivirovými a antibakteriálními účinky. Ve směsi s ostatními druhy koření, jako je kajenský pepř, kmín, pískavice a koriandr, se její účinky ještě zvyšují.
Indická kuchyně a její největší hity
Správný indický pokrm se podává v malých mističkách, případně pro účel servírování využívá indická kuchyně nerezový členitý tác zvaný thálí. Do jeho jednotlivých přihrádek se naloží celé menu, které je složeno hned z několika pokrmů.
Indická kuchyně: Dhál
Naprosto typické jídlo indické kuchyně. Je to vlastně hustá luštěninová polévka, která má nespočet variant. Na její přípravu se využívá třeba i desítky druhů luštěnin. Nejčastěji pochopitelně čočka, ale i cizrna, mungo nebo fazole. Často se podává s rýží. Případně s chlebem naan, což je chlebová placka ve tvaru slzy.
Indická kuchyně: Panýr
Sýr, který pro nás může mít lehce neobvyklou chuť. Je zcela přírodní a má tvarohovou konzistenci. Podává se nakrájený na kostičky třeba se špenátem nebo hráškem. Rovněž se dává jako náplň do křehké placky z nekynutého těsta – paráta.
Indická kuchyně: Kuře tandúri
Některá indická bistra toto jídlo hojně připravují i u nás. Jde o kusy kuřecího masa, které je ve speciální peci vystaveno rovnoměrnému žáru, skutečně vysoké teplotě. Peče se v jogurtové marinádě a téměř bez tuku.
Indická kuchyně: Appam
Jde o křehkou palačinku, která je připravována z rýžové mouky a z kokosového mléka. Podává se k snídani. Buď jen tak, samotná. Případně s nějakou slanou náplní, nejčastěji pikantní.
Indická kuchyně: Korma
Jde o jídlo, které je poměrně dost rozšířené po celém světě. Jde o jemné karí s kokosem. Korma může být buď masová nebo čistě vegetariánská, ale často je pravidlem jogurtový základ.
Indická kuchyně: Čana masala
Indická kuchyně je tímto jídlem naprosto typická, jde o velmi oblíbený pokrm. Připravován je z rajčat a cizrny. Přidává se do něj pasta ze zelených chilli papriček a pochopitelně nechybí ani pestrá směs koření.
Indická kuchyně: Bindi báždí
Pro Evropana poměrně netypické karí. Je totiž připravované z mladých lusků ibišku jedlého, který lze sehnat pod označením okra. Nutno však říci, že u nás ještě tato zelenina příliš k sehnání není. Tedy, pokud si ji sami nevypěstujete. Okra se do tohoto pokrmu nakrájí na kolečka a osmahne se společně s několika druhy koření.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku