Indická kuchyně slibuje nezapomenutelné chuťové zážitky

Chcete v kuchyni vyzkoušet něco nového? Indická kuchyně vás rozhodně překvapí!

Indická kuchyně má nespočet chutí i vůní. Je to dáno především mnoha druhům koření, které se do indických pokrmů využívá a dodává každému jídlu naprosto jedinečný chuťový profil. Ovšem ingredience i styly vaření se v indické kuchyni liší v závislosti na regionu, ročním období, náboženství i rodinné tradici. Najdete zde vše od masového kari až po veganská jídla.

Indická kuchyně přinesla do světového kulinářství významné ingredience. Byla to například skořice, koriandr, kmín, kurkuma, zázvor, anýz a fenykl. Naprosto zásadní místo v indické kuchyni měla čočka, která zde rostla ve více odrůdách. Podobně jako v Číně i v Indii hrálo významnou roli při přípravě pokrmů náboženské etnikum, lokalita, klima a kultura

Indická kuchyně pod drobnohledem

Země se také nevyhnula vlivům portugalských a britských kolonizátorů. Portugalci zde například zavedli brambory a chilli. Evropě se díky britské koloniální nadvládě dostalo naprosto zásadního poznání bohatosti a rozmanitosti, kterou indická kuchyně rozhodně může nabídnout. Díky obchodu s Indií Evropa například objevila kari. Což je směs koření, jejímž základem je kurkuma, které se přidává do mletého masa nebo zeleniny. Podobně se používá i koriandr. Je vynikající v zeleninových směsích a v mase. Kumin neboli římský kmín je pak mimořádně skvělý ve spojení s bramborami. Pískavice řecké seno připomíná trochu libeček nebo celer. Kardamom je pak skvělé koření k dochucení čočky. 

Čtěte také:

Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček. Připravte si tyto tři typické pokrmy

Indická kuchyně a nepřehlédnutelná kurkuma

Zmiňovanou kurkumu využívá indická kuchyně k obarvení rýže, ale používá se ve slaných i ve sladkých pokrmech. Díky jejím antioxidačním účinkům je navíc kurkuma považována za účinný lék proti rakovině. V ajurvédské medicíně je rovněž považována za hlavní lék na posílení činnosti jater a silné přírodní antibiotikum s antivirovými a antibakteriálními účinky. Ve směsi s ostatními druhy koření, jako je kajenský pepř, kmín, pískavice a koriandr, se její účinky ještě zvyšují.

Indická kuchyně a její největší hity

Správný indický pokrm se podává v malých mističkách, případně pro účel servírování využívá indická kuchyně nerezový členitý tác zvaný thálí. Do jeho jednotlivých přihrádek se naloží celé menu, které je složeno hned z několika pokrmů.

Indická kuchyně rozhodně nešetří kořením

Indická kuchyně: Dhál

Naprosto typické jídlo indické kuchyně. Je to vlastně hustá luštěninová polévka, která má nespočet variant. Na její přípravu se využívá třeba i desítky druhů luštěnin. Nejčastěji pochopitelně čočka, ale i cizrna, mungo nebo fazole. Často se podává s rýží. Případně s chlebem naan, což je chlebová placka ve tvaru slzy.

Indická kuchyně: Panýr

Sýr, který pro nás může mít lehce neobvyklou chuť. Je zcela přírodní a má tvarohovou konzistenci. Podává se nakrájený na kostičky třeba se špenátem nebo hráškem. Rovněž se dává jako náplň do křehké placky z nekynutého těsta – paráta.

Indická kuchyně: Kuře tandúri

Některá indická bistra toto jídlo hojně připravují i u nás. Jde o kusy kuřecího masa, které je ve speciální peci vystaveno rovnoměrnému žáru, skutečně vysoké teplotě. Peče se v jogurtové marinádě a téměř bez tuku.

Indická kuchyně: Appam

Jde o křehkou palačinku, která je připravována z rýžové mouky a z kokosového mléka. Podává se k snídani. Buď jen tak, samotná. Případně s nějakou slanou náplní, nejčastěji pikantní.

Indická kuchyně: Korma

Jde o jídlo, které je poměrně dost rozšířené po celém světě. Jde o jemné karí s kokosem. Korma může být buď masová nebo čistě vegetariánská, ale často je pravidlem jogurtový základ.

Indická kuchyně: Čana masala

Indická kuchyně je tímto jídlem naprosto typická, jde o velmi oblíbený pokrm. Připravován je z rajčat a cizrny. Přidává se do něj pasta ze zelených chilli papriček a pochopitelně nechybí ani pestrá směs koření.

Indická kuchyně: Bindi báždí

Pro Evropana poměrně netypické karí. Je totiž připravované z mladých lusků ibišku jedlého, který lze sehnat pod označením okra. Nutno však říci, že u nás ještě tato zelenina příliš k sehnání není. Tedy, pokud si ji sami nevypěstujete. Okra se do tohoto pokrmu nakrájí na kolečka a osmahne se společně s několika druhy koření. 

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!