Švédská kuchyně je prostá a vydatná

Švédská kuchyně na zahřátí: Nakoukněte pod pokličku severské země a uvařte si něco dobrého

Švédská kuchyně je jednoduchá, ale vydatná. V chladných měsících roku nám udělá dobře, tělo prohřeje a dá mu všechno, co nyní potřebuje. Navíc je švédská kuchyně zdravá. Je plná čerstvých ryb, masa i kořenové zeleniny. Pochutnáte si, posílíte imunitu a především se v chladných dnech dokonale zahřejete.

Na severu byl vždy život náročnější a životní podmínky těžké. Nejdůležitější tak vždy bylo rychle a pořádně se nasytit. Právě proto je švédská kuchyně spíše selská, poměrně rychlá a rozhodně se nemusíte bát, že byste po tradičních pokrmech měli hlad. Základem byly vždy brambory, zelí, luštěniny, ryby a maso, především zvěřina. Běžně se tu vždy však konzumovalo i losí nebo sobí maso, jakož i skopové a jehněčí. Chuťově je švédská kuchyně rozhodně zajímavá a překvapí vás. Ostatně, posuďte sami:

Švédská kuchyně: Svampsoppa – polévka

Přísady:

  • 20 g sušených hub
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu 
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce suchého likérového vína (cherry, portské)

Příprava: 

Nejprve si alespoň na půl hodiny namočíme houby do vlažné vody. Mezitím rozpustíme v hrnci máslo a vhodíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli, česnek i připravené houby (bez vody, tu však nevyléváme). Smažíme na mírném plameni do změknutí. Poté vše zalijeme vodou, ve které jsme namáčeli houby, přidáme zeleninový vývar, tymián, sůl a pepř. Necháme chvíli vařit. Pak promícháme škrob s vodou a přilijeme jej k polévce. Necháme ještě zlehka provařit. Odstavíme a teprve nakonec přilijeme smetanu a likérové víno. Polévku podáváme ideálně s čerstvým chlebem.

Čtěte také:

Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Francouzská kuchyně

Švédská kuchyně: Ölands Kroppkakor – hlavní jídlo

Přísady:

  • 1 kg syrových brambor
  • ¼ kg vařených brambor
  • 2 zarovnané lžíce ječné mouky
  • 200 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • 2 špetky nového koření

Příprava: 

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme je do tkaniny (například utěrky) a vymačkáme přebytečnou vodu. Nastrouhané brambory dáme do větší mísy. K nim pak přidáme zchladlé vařené brambory a rozšťoucháme. Přidáme mouku a propracujeme v hladké těsto. Necháme chvíli odpočinout. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje spolu s připraveným vepřovým masem a novým kořením. Z bramborového těsta uválíme válečky, které nakrájíme na menší díly – dle požadované velikosti knedlíků. V každém kousku pak uděláme prstem jamku a vložíme masovou směs. Pevně uzavřeme. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě zhruba 20 minut z každé strany. Podáváme je se smetanou a brusinkovým džemem.

Ve švédské kuchyni vždy dominovaly brambory a maso

Švédská kuchyně: Fiskgryta – lehká večeře 

Přísady:

  • 300–400 g mraženého rybího masa
  • 100 g krevet
  • 1 cibule
  • ½ pórku
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ litru rybího vývaru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce tymiánu

Příprava: 

V hrnci rozpustíme máslo. Cibuli, pórek a mrkev nasekáme na drobné kousky. Přidáme k rozpálenému máslu a zlehka osmahneme. Zasypeme moukou a promícháme. Zalijeme připraveným rybím vývarem a přivedeme k varu. Necháme chvíli probublat a teprve pak přidáme rajský protlak, zakysanou smetanu a koření. Necháme chvíli dusit pod pokličkou, načež nakrájíme rybu na kostky a přidáme do hrnce. Necháme chvíli provařit, poté přidáme krevety, necháme chvíli prohřát a podáváme.

Švédská kuchyně: Köttbullar – tradiční pokrm

Přísady:

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 bílá cibule
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky bílého pepře
  • 1 špetka mletého nového koření
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • trocha oleje

Na omáčku:

  • 300 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hladkou mouku na zahuštění

Příprava: 

Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Jednu půlku nasekáme najemno, druhou nakrájíme na větší kousky. Ty pak orestujeme na másle. Restovanou cibulku smícháme s mletým masem, přidáme najemno nasekanou cibuli, vejce, smetanu, sůl, pepř a zázvor. Promícháme a tvoříme z těsta malé kuličky. Jakmile zpracujeme celou várku těsta, uložíme kuličky minimálně na čtvrt hodiny do lednice. Na pánvi rozpálíme olej a kuličky v něm ze všech stran opečeme. Omáčku ke kuličkám připravíme z výpeku po jejich smažení. Ten smícháme se smetanou a hladkou moukou a důkladně promícháme. Přivedeme jej k varu a necháme zhoustnout. Je-li třeba, osolíme. Švédské kuličky servírujeme s bramborovou kaší a brusinkami.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 01. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Prostředky na naléhavé finanční potřeby lze získat do 24 hodin rychlou půjčkou, která...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.