Švédská kuchyně je prostá a vydatná

Švédská kuchyně na zahřátí: Nakoukněte pod pokličku severské země a uvařte si něco dobrého

Švédská kuchyně je jednoduchá, ale vydatná. V chladných měsících roku nám udělá dobře, tělo prohřeje a dá mu všechno, co nyní potřebuje. Navíc je švédská kuchyně zdravá. Je plná čerstvých ryb, masa i kořenové zeleniny. Pochutnáte si, posílíte imunitu a především se v chladných dnech dokonale zahřejete.

Na severu byl vždy život náročnější a životní podmínky těžké. Nejdůležitější tak vždy bylo rychle a pořádně se nasytit. Právě proto je švédská kuchyně spíše selská, poměrně rychlá a rozhodně se nemusíte bát, že byste po tradičních pokrmech měli hlad. Základem byly vždy brambory, zelí, luštěniny, ryby a maso, především zvěřina. Běžně se tu vždy však konzumovalo i losí nebo sobí maso, jakož i skopové a jehněčí. Chuťově je švédská kuchyně rozhodně zajímavá a překvapí vás. Ostatně, posuďte sami:

Švédská kuchyně: Svampsoppa – polévka

Přísady:

  • 20 g sušených hub
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu 
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce suchého likérového vína (cherry, portské)

Příprava: 

Nejprve si alespoň na půl hodiny namočíme houby do vlažné vody. Mezitím rozpustíme v hrnci máslo a vhodíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli, česnek i připravené houby (bez vody, tu však nevyléváme). Smažíme na mírném plameni do změknutí. Poté vše zalijeme vodou, ve které jsme namáčeli houby, přidáme zeleninový vývar, tymián, sůl a pepř. Necháme chvíli vařit. Pak promícháme škrob s vodou a přilijeme jej k polévce. Necháme ještě zlehka provařit. Odstavíme a teprve nakonec přilijeme smetanu a likérové víno. Polévku podáváme ideálně s čerstvým chlebem.

Čtěte také:

Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Francouzská kuchyně

Švédská kuchyně: Ölands Kroppkakor – hlavní jídlo

Přísady:

  • 1 kg syrových brambor
  • ¼ kg vařených brambor
  • 2 zarovnané lžíce ječné mouky
  • 200 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • 2 špetky nového koření

Příprava: 

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme je do tkaniny (například utěrky) a vymačkáme přebytečnou vodu. Nastrouhané brambory dáme do větší mísy. K nim pak přidáme zchladlé vařené brambory a rozšťoucháme. Přidáme mouku a propracujeme v hladké těsto. Necháme chvíli odpočinout. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje spolu s připraveným vepřovým masem a novým kořením. Z bramborového těsta uválíme válečky, které nakrájíme na menší díly – dle požadované velikosti knedlíků. V každém kousku pak uděláme prstem jamku a vložíme masovou směs. Pevně uzavřeme. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě zhruba 20 minut z každé strany. Podáváme je se smetanou a brusinkovým džemem.

Ve švédské kuchyni vždy dominovaly brambory a maso

Švédská kuchyně: Fiskgryta – lehká večeře 

Přísady:

  • 300–400 g mraženého rybího masa
  • 100 g krevet
  • 1 cibule
  • ½ pórku
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ litru rybího vývaru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce tymiánu

Příprava: 

V hrnci rozpustíme máslo. Cibuli, pórek a mrkev nasekáme na drobné kousky. Přidáme k rozpálenému máslu a zlehka osmahneme. Zasypeme moukou a promícháme. Zalijeme připraveným rybím vývarem a přivedeme k varu. Necháme chvíli probublat a teprve pak přidáme rajský protlak, zakysanou smetanu a koření. Necháme chvíli dusit pod pokličkou, načež nakrájíme rybu na kostky a přidáme do hrnce. Necháme chvíli provařit, poté přidáme krevety, necháme chvíli prohřát a podáváme.

Švédská kuchyně: Köttbullar – tradiční pokrm

Přísady:

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 bílá cibule
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky bílého pepře
  • 1 špetka mletého nového koření
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • trocha oleje

Na omáčku:

  • 300 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hladkou mouku na zahuštění

Příprava: 

Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Jednu půlku nasekáme najemno, druhou nakrájíme na větší kousky. Ty pak orestujeme na másle. Restovanou cibulku smícháme s mletým masem, přidáme najemno nasekanou cibuli, vejce, smetanu, sůl, pepř a zázvor. Promícháme a tvoříme z těsta malé kuličky. Jakmile zpracujeme celou várku těsta, uložíme kuličky minimálně na čtvrt hodiny do lednice. Na pánvi rozpálíme olej a kuličky v něm ze všech stran opečeme. Omáčku ke kuličkám připravíme z výpeku po jejich smažení. Ten smícháme se smetanou a hladkou moukou a důkladně promícháme. Přivedeme jej k varu a necháme zhoustnout. Je-li třeba, osolíme. Švédské kuličky servírujeme s bramborovou kaší a brusinkami.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!