Švédská kuchyně je prostá a vydatná

Švédská kuchyně na zahřátí: Nakoukněte pod pokličku severské země a uvařte si něco dobrého

Švédská kuchyně je jednoduchá, ale vydatná. V chladných měsících roku nám udělá dobře, tělo prohřeje a dá mu všechno, co nyní potřebuje. Navíc je švédská kuchyně zdravá. Je plná čerstvých ryb, masa i kořenové zeleniny. Pochutnáte si, posílíte imunitu a především se v chladných dnech dokonale zahřejete.

Na severu byl vždy život náročnější a životní podmínky těžké. Nejdůležitější tak vždy bylo rychle a pořádně se nasytit. Právě proto je švédská kuchyně spíše selská, poměrně rychlá a rozhodně se nemusíte bát, že byste po tradičních pokrmech měli hlad. Základem byly vždy brambory, zelí, luštěniny, ryby a maso, především zvěřina. Běžně se tu vždy však konzumovalo i losí nebo sobí maso, jakož i skopové a jehněčí. Chuťově je švédská kuchyně rozhodně zajímavá a překvapí vás. Ostatně, posuďte sami:

Švédská kuchyně: Svampsoppa – polévka

Přísady:

  • 20 g sušených hub
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu 
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce suchého likérového vína (cherry, portské)

Příprava: 

Nejprve si alespoň na půl hodiny namočíme houby do vlažné vody. Mezitím rozpustíme v hrnci máslo a vhodíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli, česnek i připravené houby (bez vody, tu však nevyléváme). Smažíme na mírném plameni do změknutí. Poté vše zalijeme vodou, ve které jsme namáčeli houby, přidáme zeleninový vývar, tymián, sůl a pepř. Necháme chvíli vařit. Pak promícháme škrob s vodou a přilijeme jej k polévce. Necháme ještě zlehka provařit. Odstavíme a teprve nakonec přilijeme smetanu a likérové víno. Polévku podáváme ideálně s čerstvým chlebem.

Čtěte také:

Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Francouzská kuchyně

Švédská kuchyně: Ölands Kroppkakor – hlavní jídlo

Přísady:

  • 1 kg syrových brambor
  • ¼ kg vařených brambor
  • 2 zarovnané lžíce ječné mouky
  • 200 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • 2 špetky nového koření

Příprava: 

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme je do tkaniny (například utěrky) a vymačkáme přebytečnou vodu. Nastrouhané brambory dáme do větší mísy. K nim pak přidáme zchladlé vařené brambory a rozšťoucháme. Přidáme mouku a propracujeme v hladké těsto. Necháme chvíli odpočinout. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje spolu s připraveným vepřovým masem a novým kořením. Z bramborového těsta uválíme válečky, které nakrájíme na menší díly – dle požadované velikosti knedlíků. V každém kousku pak uděláme prstem jamku a vložíme masovou směs. Pevně uzavřeme. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě zhruba 20 minut z každé strany. Podáváme je se smetanou a brusinkovým džemem.

Ve švédské kuchyni vždy dominovaly brambory a maso

Švédská kuchyně: Fiskgryta – lehká večeře 

Přísady:

  • 300–400 g mraženého rybího masa
  • 100 g krevet
  • 1 cibule
  • ½ pórku
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ litru rybího vývaru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce tymiánu

Příprava: 

V hrnci rozpustíme máslo. Cibuli, pórek a mrkev nasekáme na drobné kousky. Přidáme k rozpálenému máslu a zlehka osmahneme. Zasypeme moukou a promícháme. Zalijeme připraveným rybím vývarem a přivedeme k varu. Necháme chvíli probublat a teprve pak přidáme rajský protlak, zakysanou smetanu a koření. Necháme chvíli dusit pod pokličkou, načež nakrájíme rybu na kostky a přidáme do hrnce. Necháme chvíli provařit, poté přidáme krevety, necháme chvíli prohřát a podáváme.

Švédská kuchyně: Köttbullar – tradiční pokrm

Přísady:

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 bílá cibule
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky bílého pepře
  • 1 špetka mletého nového koření
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • trocha oleje

Na omáčku:

  • 300 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hladkou mouku na zahuštění

Příprava: 

Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Jednu půlku nasekáme najemno, druhou nakrájíme na větší kousky. Ty pak orestujeme na másle. Restovanou cibulku smícháme s mletým masem, přidáme najemno nasekanou cibuli, vejce, smetanu, sůl, pepř a zázvor. Promícháme a tvoříme z těsta malé kuličky. Jakmile zpracujeme celou várku těsta, uložíme kuličky minimálně na čtvrt hodiny do lednice. Na pánvi rozpálíme olej a kuličky v něm ze všech stran opečeme. Omáčku ke kuličkám připravíme z výpeku po jejich smažení. Ten smícháme se smetanou a hladkou moukou a důkladně promícháme. Přivedeme jej k varu a necháme zhoustnout. Je-li třeba, osolíme. Švédské kuličky servírujeme s bramborovou kaší a brusinkami.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 05. 11. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v přibývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
STŘEDA 06. 11. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 07. 11. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 08. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 09. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
NEDĚLE 10. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
PONDĚLÍ 11. 11. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Restaurace Viktoria, Uherský Brod
Hledáte v Uherském Brodě…

Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!

Pro opakované komentáře s odkazy na externí webové stránky upozorňujeme, že se jedná o porušování "pravidel di...

Chov myší: Jaké myšky můžeme chovat doma?

Zdravím, mám 1 myšku darovanou hnědou větší a 2 bílé malé. Za jak dlouho vyrostou aby mě neprolezly 0,8mm drát...

Světový den chleba a pečiva: Upečte si vlastní bochník. S droždím nebo kváskový

Pekařka zdraví! Super článek, moc za něj díky. Jinak kdyby někdo chtěl zkusit péct z kvasu, tak ho ani nemusít...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Péče o pleť 40+

Já musím říct, že mně na vrásky účinné pomohl až botox a aplikace kyseliny hyalurono...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Na prodej prášky proti bolesti, prášky na spaní, prášky na depresi, prášky na úzkos...

Nové BF boty

Co se týká barefoot bot pro děti, tak bych určitě doporučila vybírat hlavně podle ší�...
Zobrazit všechna témata

Barva očí o vás prozradí mnohé. Z očí lze dokonce vyčíst i zdravotní stav

Čtením zdravotního stavu z očí se ostatně zabývá i takzvaná irisdiagnostika. Terapeut dokáže podle určitých znaků na duhovce rozeznat, jaké nemoci vás trápí, případně s čím bojujete. Ostatně už podle barvy očí ...

Moderní vánoční stromek pro dokonalé Vánoce

Vánoce jsou za rohem a vy jste se odhodlali zkontrolovat váš vánoční stromeček a zjistili jste, že už má své nejlepší roky za sebou a podepsal se na něm zub času? Nebo jste už mrkli na nejnovější typy vánočních...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.