Švédská kuchyně je prostá a vydatná

Švédská kuchyně na zahřátí: Nakoukněte pod pokličku severské země a uvařte si něco dobrého

Švédská kuchyně je jednoduchá, ale vydatná. V chladných měsících roku nám udělá dobře, tělo prohřeje a dá mu všechno, co nyní potřebuje. Navíc je švédská kuchyně zdravá. Je plná čerstvých ryb, masa i kořenové zeleniny. Pochutnáte si, posílíte imunitu a především se v chladných dnech dokonale zahřejete.

Na severu byl vždy život náročnější a životní podmínky těžké. Nejdůležitější tak vždy bylo rychle a pořádně se nasytit. Právě proto je švédská kuchyně spíše selská, poměrně rychlá a rozhodně se nemusíte bát, že byste po tradičních pokrmech měli hlad. Základem byly vždy brambory, zelí, luštěniny, ryby a maso, především zvěřina. Běžně se tu vždy však konzumovalo i losí nebo sobí maso, jakož i skopové a jehněčí. Chuťově je švédská kuchyně rozhodně zajímavá a překvapí vás. Ostatně, posuďte sami:

Švédská kuchyně: Svampsoppa – polévka

Přísady:

  • 20 g sušených hub
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu 
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce suchého likérového vína (cherry, portské)

Příprava: 

Nejprve si alespoň na půl hodiny namočíme houby do vlažné vody. Mezitím rozpustíme v hrnci máslo a vhodíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli, česnek i připravené houby (bez vody, tu však nevyléváme). Smažíme na mírném plameni do změknutí. Poté vše zalijeme vodou, ve které jsme namáčeli houby, přidáme zeleninový vývar, tymián, sůl a pepř. Necháme chvíli vařit. Pak promícháme škrob s vodou a přilijeme jej k polévce. Necháme ještě zlehka provařit. Odstavíme a teprve nakonec přilijeme smetanu a likérové víno. Polévku podáváme ideálně s čerstvým chlebem.

Čtěte také:

Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Francouzská kuchyně

Švédská kuchyně: Ölands Kroppkakor – hlavní jídlo

Přísady:

  • 1 kg syrových brambor
  • ¼ kg vařených brambor
  • 2 zarovnané lžíce ječné mouky
  • 200 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • 2 špetky nového koření

Příprava: 

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme je do tkaniny (například utěrky) a vymačkáme přebytečnou vodu. Nastrouhané brambory dáme do větší mísy. K nim pak přidáme zchladlé vařené brambory a rozšťoucháme. Přidáme mouku a propracujeme v hladké těsto. Necháme chvíli odpočinout. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje spolu s připraveným vepřovým masem a novým kořením. Z bramborového těsta uválíme válečky, které nakrájíme na menší díly – dle požadované velikosti knedlíků. V každém kousku pak uděláme prstem jamku a vložíme masovou směs. Pevně uzavřeme. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě zhruba 20 minut z každé strany. Podáváme je se smetanou a brusinkovým džemem.

Ve švédské kuchyni vždy dominovaly brambory a maso

Švédská kuchyně: Fiskgryta – lehká večeře 

Přísady:

  • 300–400 g mraženého rybího masa
  • 100 g krevet
  • 1 cibule
  • ½ pórku
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ litru rybího vývaru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce tymiánu

Příprava: 

V hrnci rozpustíme máslo. Cibuli, pórek a mrkev nasekáme na drobné kousky. Přidáme k rozpálenému máslu a zlehka osmahneme. Zasypeme moukou a promícháme. Zalijeme připraveným rybím vývarem a přivedeme k varu. Necháme chvíli probublat a teprve pak přidáme rajský protlak, zakysanou smetanu a koření. Necháme chvíli dusit pod pokličkou, načež nakrájíme rybu na kostky a přidáme do hrnce. Necháme chvíli provařit, poté přidáme krevety, necháme chvíli prohřát a podáváme.

Švédská kuchyně: Köttbullar – tradiční pokrm

Přísady:

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 bílá cibule
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky bílého pepře
  • 1 špetka mletého nového koření
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • trocha oleje

Na omáčku:

  • 300 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hladkou mouku na zahuštění

Příprava: 

Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Jednu půlku nasekáme najemno, druhou nakrájíme na větší kousky. Ty pak orestujeme na másle. Restovanou cibulku smícháme s mletým masem, přidáme najemno nasekanou cibuli, vejce, smetanu, sůl, pepř a zázvor. Promícháme a tvoříme z těsta malé kuličky. Jakmile zpracujeme celou várku těsta, uložíme kuličky minimálně na čtvrt hodiny do lednice. Na pánvi rozpálíme olej a kuličky v něm ze všech stran opečeme. Omáčku ke kuličkám připravíme z výpeku po jejich smažení. Ten smícháme se smetanou a hladkou moukou a důkladně promícháme. Přivedeme jej k varu a necháme zhoustnout. Je-li třeba, osolíme. Švédské kuličky servírujeme s bramborovou kaší a brusinkami.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?