Bez černý - jak ho neznáte! Připravte si kosmatici, bezový med a marmeládu z květů černého bezu
Kdo by neznal bez černý. Jeho keře se vyskytují v hojném množství po celém Česku a jsou tak dostupné opravdu každému. Bez černý je lidová lékárnička, která nám pomáhá posilovat imunitu po celý rok. Dnes vám ukážeme 3 recepty našich babiček, které možná neznáte – kosmatici, bezový med a marmeládu z květů černého bezu.
Bez černý (Sambucus nigra) je univerzální bylina, ze kterého využíváme všechny její části. Květy sbíráme v květnu, plody až v srpnu a září. Zpracovat můžeme také listy nebo kůru stromu.
Bez černý je král lidového léčitelství
Květy a květový pyl zpracováváme hlavně na šťávy, sirupy a limonády. Z vyzrálých plodů můžeme připravovat marmelády, sirupy nebo likéry. Jen pozor – plody bezinky musí projít tepelným zpracováním. V syrovém stavu jsou totiž mírně jedovaté.
Bez černý milovaly naše babičky a zbožňovat ho budete i vy. Bez pomáhá zmírňovat kašel a uvolňovat zahlenění a je vlastně takový král českého léčitelství. Obsahuje třísloviny a pomáhá proti revmatismu.
Recepty z bezu 3x jinak podle našich prababiček
Kosmatice
(pro 4 osoby)
Kosmatice je staročeský jarní recept, který s oblibou připravovaly naše babičky. Květenství bezu se obaluje v hustším palačinkovém těstě a smaží. Kosmatici se někdy přezdívá řízek chudých. Květy černého bezu jsou jedlé, proto se jídla nemusíme bát. Recept můžeme připravit nasladko i naslano.
Slanou verzi podáváme s rajčatovým salátem a jarními divokými bylinkami, sladkou verzi můžeme zlehka polít pampeliškovým medem podle našeho receptu.
Co budete potřebovat?
- 250 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- olej na smažení
- salátek nebo pampeliškový med k podávání
Postup:
Do misky nalijeme mléko, nasypeme mouku, přidáme vejce a špetku soli a metličkou vypracujeme hladké husté těsto. Těsto nenecháváme stát, ale ihned do něj namáčíme květy bezu květenstvím dolů a takto je vkládáme na rozpálenou pánev.
Smažit můžeme buď oboustranně, v tom případě si z bezu odstraníme po vložení na pánev nůžkami stopky. Nebo smažíme jen z jedné strany ve větším objemu oleje.
Bezový med
Oproti bezové šťávě, která se připravuje za studena, má bezový med jednu nevýhodu. K vytvoření husté sirupovité konzistence je nutné bezový med vařit, čímž přichází o většinu léčivých látek. Přesto byste ale měli bezovému medu dát šanci! Jeho chuť je totiž výtečná a skvěle se hodí do čaje, do letních sorbetů a zmrzlin, na palačinky nebo třeba na přelití kosmatice, kterou jsme si ukázali v prvním receptu.
Co budete potřebovat?
- 40 květů černého bezu
- 1,5 kg třtinového cukru
- 2 citróny
- 1,5 litru vody
Postup:
V přírodě si nasbíráme květy černého bezu. Pokud nevíte, jakým místům je lepší se v přírodě vyhnout, přečtěte si tento článek.
Po sběru květy bezu vložíme do hrnce a přidáme studenou vodu. Hrnec zakryjeme pokličkou a nálev necháme 24 hodin macerovat.
Po uplynulém dni si macerát přes plátýnko přecedíme do jiného hrnce. Ten by měl mít tlusté dno, aby se bezový med nepřipálil. Do směsi dáme cukr a citrónovou šťávu bez pecek. Mícháme při slabším plameni do zhoustnutí. Dáváme pozor, aby se bezový med nepřipálil. Konzistenci medu otestujeme tak, že lžíci směsi nalijeme na talířek a pozorujeme, jak rychle se bezový med rozteče.
Ještě horký bezový med plníme do čistých sterilních sklenic a ihned uzavřeme. Uchováváme v chladu a temnu.
Marmeláda z květů černého bezu a jahod
Květy bezu černého obsahují nejvíce účinných látek v pylu. Proto je dobré květy bezu sbírat ještě předtím, než se dostanou do své vrcholné fáze vyzrání. Bezové květy můžete v marmeládě smíchat téměř s čímkoliv. Vynikají budou ale hlavně v kombinaci s jahodami, rebarborou nebo rybízem.
Co budete potřebovat?
- 2 kg jahod
- 10-15 květů černého bezu
- 600 g třtinového cukru
- 25 g citrusového pektinu
- šťáva ze 2 citrónů
Postup:
Jahody si překrájíme na poloviny (nebo na menší kousky) a vložíme do hrnce, přidáme 400 g cukru a bezové květy. Marmeládu prohříváme. Mezitím si smícháme pektin s 200 gramy zbylého cukru a přidáme do marmelády. Pořádně rozmícháme a povaříme 3 až 5 minut. Lijeme do sterilovaných sklenic a zavaříme na 80 stupňů. A marmeláda z květů černého bezu je hotová!
Znáte nějaký netradiční recept z květů černého bezu? Podělte se s námi o něj v komentářích.
Diskuse k článku