Vyrobte si levandulový sirup. Svou chutí vás přenese do slunné Francie
Domácí ovocné sirupy a z nich připravované limonády jsou hitem posledních let. Není divu, domácí ovocné sirupy nejenže skvěle chutnají, ale také osvěží a pomohou vám dodržovat denní pitný režim.
Levandule nepatří jen do čajů a mastí! Levandulová limonáda osvěží a pomůže k lepšímu spánku
Na ovocné sirupy a domácí limonády už nemusíte jen do kaváren. Naučíme vás, jak si doma připravit levandulový sirup. Je příjemně aromatický, má krásně narůžovělou barvu a využijete ho po celý rok. Tedy - pokud ho nevypijete za týden.
Něco málo o levanduli pro připomenutí
Levandule je pro mnoho lidí vůbec nejzajímavější a nejoblíbenější bylinou. Kromě toho, že má ohromné estetické účinky, také skvěle chutná. Použít se dá při pečení dezertů - senzační práci odvede v levandulové bábovce, v sušenkách, v makronkách nebo v jemných madlenkách. A použít ji můžete i při přípravě víkendového oběda. Tradiční pečené kuře zkuste ovonět právě sušenou levandulí a uvidíte, že to bude pochoutka.
Levandule se také hojně využívá v aromaterapii a homeopatii, neboť má zklidňující a relaxační účinky. Vyzkoušejte ji při bolesti hlavy, únavě nebo při apatii či špatné náladě.
Název | Levandule lékařská (Levandula Angustifolia) |
Čeleď | Hluchavkovité (Lamiaceae) |
Rod | Levandule (Lavandula) |
Výška | 60 - 120 cm |
Barva | fialová |
Doba sběru | červen - srpen |
Obsažené látky | třísloviny, silice, terpeny |
Pěstování | suché hlinitopísčité půdy |
Využití | kosmetika, aromaterapie, vaření |
Recept na levandulový sirup
Tento recept je opravdu snadný. Budete na něj potřebovat jen pár základních surovin, pořádně voňavou levanduli a velkou zavařovací sklenici (ideálně klasickou 5 litrovou od okurek).
Co budete potřebovat?
- 1 kg cukru krystal
- 1,5 l převařené vody (horké)
- šťáva ze 3 citrónů
- 2 bio citróny (na plátky)
- 120 g čerstvých květů z levandule
Jaký je postup?
- Velkou zavařovací sklenici si umyjte a dobře sterilizujte.
- Do sklenice nasypejte cukr a zalijte ho horkou převařenou vodou. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté přidejte citróny na plátky i citrónovou šťávu a květy čerstvé levandule.
- Ještě jednou dobře promíchejte.
- Levandulový sirup je nutné přikrýt plátýnkem nebo utěrkou.
- Sklenici nechte stát 48 hodin při pokojové teplotě. Každý den promíchejte.
- Po 2 dnech by se levandulový sirup měl barvit do růžova.
- Poté levandulový sirup přeceďte přes plátýnko a nalijte do čistých sklenic.
- Pokud levandulový sirup nespotřebujete hned, můžete ho zavařit a to 20 minut při 80 stupních.
Mohlo by vás zajímat o levanduli
Zaujal vás recept na levandulový sirup? Přečtěte si také následující články, které jsme napsali o levanduli.
- Recept na domácí levandulový olej
- Jak na množení levandule
- Co dělat s levandulí po zimě
- Recept na levandulovou limonádu
- Levandule v aromaterapii
Diskuse k článku