Klouzek: Houba se slizkým kloboukem, ale výbornou chutí. Vyzkoušejte recepty 3x jinak

Klouzek: Houba se slizkým kloboukem, ale výbornou chutí. Vyzkoušejte recepty 3x jinak

Některá jména hub mykologové vybrali opravdu trefně. Klouzek dělá svému jménu čest – jeho hlava je ve vlhkých dnech pokrytá vrstvou klouzavého slizu, a i po tepelné úpravě houba v puse klouže po zubech. Právě tyto vlastnosti některé houbaře od sběru klouzků odrazují, je to ale velká škoda. Klouzci jsou výborným doplňkem jídel, a navíc mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Čtěte také:

Bedla vysoká patří mezi nejoblíbenější české houby! V lese ji najdete až do konce října

Taxonomie

Klouzek patří do čeledi slizákovitých hub, tyto houby symbioticky žijí u jehličnatých stromů. S žádným druhem klouzků nemůžete šlápnout vedle, všechny bez výjimky jsou totiž jedlé. Pravděpodobnost, že si klouzek spletete s jiným nebezpečným druhem houby, je opravdu velmi malá. Mezi nejznámější klouzky patří klouzek obecný nebo klouzek zrnitý, které rostou zejména v blízkosti borovic. V českých lesích najdete i hojnou zásobu klouzků sličných či modřínových, které upoutají vaši pozornost svítivou žlutooranžovou barvou. Štěstí můžete mít také na klouzek kravský, bílý nebo peprný a seznam klouzků tím zdaleka nekončí. Některé druhy této houby jsou dokonce chráněné, šance, že na ně narazíte ale není příliš velká.

Kam na houby?

Klouzky si nemůžete splést, zejména ve vlhkém počasí je jejich klobouk pokryt vrstvou slizu, na který se mohou lepit různé nečistoty, a i za sucha bývá klouzek lesklý. Slizkou vrstvu můžete jednoduše odstranit seškrábnutím nožíkem. Doporučuje se klouzky ukládat do košíku odděleně, aby se ostatní houby neznečistily. K tomu výborně poslouží třeba prázdný papírový pytlík od cukru. Nejznámější klouzek obecný má krátkou nožku s tmavě zbarveným spodkem prstenu a tmavě hnědý klobouk, který v mládí bývá kulovitý a postupně se zplošťuje. Klobouk klouzku sličného je zbarvený do žluta až žlutooranžova.

Kam na houby vyrazit? Klouzky najdete u kořenů jehličnatých stromů, klouzek obecný si hoví pod borovicemi, zatímco klouzek sličný dává přednost modřínům. První hlavičky klouzků se objevují v květnu a poslední jedinci opouštějí houbový svět v průběhu října. Všechny druhy klouzků vrůstají ve vlnách a většinou jich najdete hned několik najednou, pokud na ně natrefíte, hned budete mít plný košík. Věděli jste, že každá houba má dané, kde roste? Přečtěte si náš článek, kam na houby.

Klouzek pro vaše zdraví?

Nenechte se odradit slizkým vzezřením klouzku, kromě toho, že výborně chutná, má klouzek i přínos pro vaše zdraví. Klouzek má prokázané antioxidační, antimikrobiální a protirakovinné účinky. Proti rakovině působí zejména látka zvaná suillin a několik dalších tetraprenylfenolů příbuzných suillinu, které klouzek obsahuje. Konkrétně suillin účinně působí proti buňkám rakoviny nosohltanu a broncho–plicnímu karcinomu. To ale není vše, biochemické analýza klouzku obecného a zrnitého odhalily celkem 19 volných aminokyselin, 28 druhů mastných kyselin a organické kyseliny, což příznivě preventivně ovlivňuje lidské zdraví.

Klouzek (3)

Klouzek a úprava: Houby musíte vždy zbavit slizu

Klouzek je chutná a dobře stravitelná houba, hodí se do všech houbových pokrmů. Vyžaduje však speciální zacházení, než ho začnete připravovat k jídlu. Klouzek nejprve musíte nožíkem zbavit slizké vrstvy, na pomoc si můžete vzít i hadřík. U starších kusů můžete přímo sloupnout vrchní vrstvu klobouku. Pokud klouzky sušíte, nebuďte překvapeni, když neseschnou úplně, dužina klouzků je totiž vysoce viskózní. Tato vlastnost klouzků se pak odráží i při jejich tepelné úpravě, klouzky si zachovávají svou klouzavou konzistenci. To mnoho houbařů ocení, ale některým to může vadit. Zajímá vás, jak klouzka uchovat na později? Přečtěte si náš článek - jak na zpracování hub

Klouzek recepty

Klouzek se hodí do klasických smaženic, připravit ho můžete i v trojobalu nebo v omáčce, výborně se doplňuje i s masovými pokrmy. Opravdovým gurmánským zážitkem je klouzek uzený, běžně se také nakládá do octa a jiných sladkokyselých nálevů. Z dlouhého seznamu receptů jsme pro vás vybrali tři, které rozhodně nezklamou – kulajda s houbami a koprem, roštěná na houbách i houbové karbanátky si jistě najdou místo ve vaší kuchyni.

Kulajda s houbami a koprem

Kulajda patří k tradičním pokrmům české kuchyně a pokud ji oživíte přidáním klouzku, budou vaše chuťové buňky více než spokojené. Kluzká konzistence klouzku se totiž k chuti kopru hodí dokonale.

Ingredience:

  • 2 lžíce octa
  • 2 lístky bobkového listu
  • hladká mouka
  • 4 vejce
  • 1 hrnek kysané smetany
  • 6 ks brambor
  • hrst klouzků
  • kmín
  • sekaný kopr
  • nové koření

Kulajda s houbami a koprem - postup:

Nejprve očistěte a pokrájejte klouzky na větší kousky (můžete použít i houby sušené, které alespoň hodinu před vařením nechte odstát v nádobě s horkou vodou, aby změkly). Brambory nakrájejte na kostičky s houbami povařte v osolené vodě společně s kmínem, novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Když jsou brambory měkké, přilijte smetanu s rozkvedlanou moukou a krátce povařte. Následně přidejte nasekaný kopr a dochuťte octem a solí. Na závěr do polévky rozklepněte čerstvá vejce, která v polévce nerozmíchané vařte tři minuty mírným varem, poté ještě nechejte dojít pět minut mimo vařič. Chcete-li aby se vám zastřené vejce do polévky s jistotou povedlo, můžete jej připravit i zvlášť v osolené vodě s octem a do kulajdy přidat až na závěr. Kulajda s houbami a koprem chutná výborně s čerstvým chlebem.

Klouzek (1)

Roštěná na houbách

Kombinace maso – houby patří k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. Roštěná na houbách potěší především milovníky tradičních pokrmů.

Ingredience:

  • ¾ kg hovězí roštěné
  • 1 ks cibule
  • 6 větších klouzků
  • 1 l vývaru nebo vlažné vody
  • kmín drcený
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • hladká mouka

Roštěná na houbách - postup:

Najemno nakrájejte cibuli, klouzky očistěte a nakrájejte na plátky. Hovězí roštěnou zbavte šlach a tuku a nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Jemně je naklepejte (paličkou nebo pěstí), osolte a opepřete. Masové plátky zprudka orestujte (asi 1,5 minuty na každé straně), aby se zatáhly a vložte je do mísy. V masovém výpeku orestujte dozlatova cibuli, poté přidejte nakrájené klouzky a podle chuti i drcený kmín. Restujte několik minut. Poté přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, a zalijte vývarem. Z mouky a oleje připravte jíšku, kterou následně omáčku zahustěte. Je lepší, pokud do omáčky přidáte jíšku již vychladlou, máte tak jistotu, že se v omáčce nevytvoří žmolky. Obsah hrnce nechte povařit asi 20 až 30 minut, dokud maso nebude křehké. Roštěná na houbách skvěle chutná s bramborovým knedlíkem, rýží nebo s pečenými brambory.

Houbové karbanátky

Rychlé houbové karbanátky potěší milovníky hub i vegetariány, připravují se totiž bez masa. Jejich příprava je opravdu snadná.

Ingredience:

  • 1 rohlík
  • 1 cibule
  • slunečnicový olej
  • sůl, česnek
  • čerství klouzci
  • 1 vejce
  • majoránka
  • strouhanka
  • pepř
  • mléko

Houbové karbanátky - postup:

Nejprve rohlík rozlámejte a zalijte mlékem, aby změknul. Najemno nakrájenou cibulku osmažte dozlatova a přidejte jemně nakrájené houby. Přilejte vodu a nechte dusit, dokud nebudou houby úplně měkké. Směs ochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přimíchejte rohlík, vejce a podle potřeby zahustěte strouhankou. Dlaněmi vytvarujte placičky, které obalte ve strouhance. Na závěr houbové karbanátky usmažte a podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

Houbové karbanátky z klouzka

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...