Jarní polévka v patnácti chutných receptech aneb Vzpružte se vitamíny!
Jarní polévka plná voňavých, a hlavně zdravých ingrediencí dodá vašemu tělu všechno to, co potřebuje. Ostatně, po dlouhé zimě velmi oceníte pořádnou nálož vitamínů a minerálů ať už ve vývaru zeleninovém nebo kuřecím. Nechce se inspirovat patnácti lahodnými a jednoduchými recepty, díky kterým připravíte vzpruhu a chutné jídlo pro celou svou rodinu!
Na jaře se probouzí nejen příroda kolem nás, ale i naše duše a tělo. Někdy bývá toto „probouzení“ velmi zdlouhavé a plné únavy. Jakákoliv jarní polévka plná osvěžujících surovin vám však může usnadnit přechod do aktivnějšího ročního období. Vsaďte tedy zejména na kořenovou zeleninu, pórek, kedlubny, zelí, brambory, vejce, květák, cukety, rajčata či ozdravující jarní kopřivy! Každý si níže vybere přesně to, co mu chutná.
Jarní polévka: CUKETOVÁ SE ŠPENÁTEM
Ať už hubnete, držíte si linii anebo potřebujete vlít energii do žil, cuketová polévka se špenátem bude tou pravou volbou. Obě suroviny jsou totiž nízkokalorické a nabité vitamínem A, B, C i důležitými minerály! A vězte, že až tuto jarní polévku dovaříte, bude lahodit nejen chuťovým pohárkům, ale i oku! Její zelenkavá barva je přímo nabíjející. Podávat pokrm můžete jako čistě vegetariánský či s opečenou slaninou.
Recept: Cuketová polévka se špenátem
Jarní polévka: KEDLUBNOVÁ
Pokud chcete pro rodinu uvařit jednoduchou, zdravou a přeci chutnou jarní polévku, vyzkoušejte tu kedlubnovou ze zeleninového vývaru a smetany – je to dobrota! Díky obsahu vlákniny srovná trávení a doplní především vitamíny B3, C, A + kyselinu listovou. Podávat pokrm můžete třeba i s opečenými chlebovými krutony, stane se tak sytějším.
Recept: Kedlubnová polévka
Jarní polévka: PASTINÁKOVÁ
Chcete mít srdce jako zvon, pevnou imunitu a dobrou formu? Potom do svého jídelníčku zařaďte pastinák. Tato kořenová zelenina je dokonalá v jakékoliv jarní polévce a tělu dodá zejména vlákninu, vitamín C, K, kyselinu listovou a draslík. Z níže uvedeného receptu na pastinákovou polévku budete jistě nadšení – ve výsledku se jedná spíše o jemný krém, který bude chutnat i tomu největšímu mlsounovi.
Recept: Pastináková polévka
Jarní polévka: ŠŤOVÍKOVÁ
Roste vám na zahradě kyselkavý šťovík? Potom jej natrhejte a zužitkujte v lahodné jarní polévce! Od dubna do května bývají listy šťovíku jemnější, a proto se hodí k vaření. Krom jiného dodá vašemu tělu tento nenápadný plevel i vitamín C, A, B1, B2, B5, B6! Dejte šťovíku šanci – v kombinaci s masovým vývarem a mrkví získáte levný i zdravý pokrm třeba k obědu pro celou rodinu.
Recept: Šťovíková polévka
Jarní polévka: POHANKOVÁ
Připravte si vydatnou, zdravou jarní polévku, kterou ocení i leckterý vegetarián! Kombinace pohanky, brambor, kořenové zeleniny, cibule a koření je doslova energizující pro vaše tělo. Tato lehká polévka se stane skvělým základem každého oběda, tedy příjemně zahřeje, připraví žaludek na další jídlo a celkově osvěží.
Recept: Pohanková polévka
Jarní polévka: MRKVOVÁ SE SMETANOU
Mrkev je na jaře jakýmsi zeleninovým držákem. Tuto kořenovou zeleninu miluje téměř každý ať už v jarních polévkách, karbanátcích, omáčkách nebo salátech. A není divu! Chutná skvěle, je dietní a také nabitá vitamíny. Připravte si jemný mrkvový krém se smetanou a špetkou kari, který dokonale zasytí a skvěle zahřeje v žaludku.
Recept: Mrkvová polévka se smetanou
Jarní polévka: KRŮTÍ PRO DĚTI
Pokud máte doma malé rošťáky, kteří jsou velmi mlsní, uvařte jim jednoduchý krůtí vývar s mrkví a těstovinami! Tahle jarní polévka je velmi jemná, voňavá a lahodná – zachutná i dospělákům v rodině. Jen si na vaření tohoto pokrmu vyčleňte dostatek času. Aby byl vývar skutečně dokonalý, musíte jej nechat probublávat až dvě hodiny.
Recept: Krůtí polévka pro děti
Jarní polévka: RYCHLÁ ZELENINOVÁ
Když se snoubí brambory, dýně a pórek, získáte velice chutnou a zdravou jarní polévku, kterou připravíte opravdu v cuku letu. Do půl hodinky máte na stole teplý vývar, jenž postaví na nohy i toho největšího spáče. Podávat lze polévku buď samotnou anebo třeba s plátkem čerstvého celozrnného chleba.
Recept: Rychlá zeleninová polévka
Jarní polévka: KVĚTÁKOVÁ S BRAMBOREM
Dalším vegetariánským majstrštykem je jarní polévka s květákem, bramborami, mrkví a jarní cibulkou. Tato osvěžující a energizující kombinace ingrediencí dodá notnou dávku vitamínů, které jsou potřebné pro posilování imunitního systému. K tomu všemu zlepší i trávení, díky obsahu vlákniny. Polévku si dopřejte kdykoliv budete potřebovat postavit na nohy.
Recept: Květáková polévka s bramborem
Jarní polévka: JEMNÁ KRÉMOVÁ CHŘESTOVÁ
Od dubna do června plyne chřestová sezóna, a tak pokud jste ještě tuto specifickou a delikátní zeleninu neochutnali, dejte jí šanci! V jemném krému zachutná celé vaší rodině. Vyzkoušet můžete i variaci z bílého chřestu. Vegetariáni pak mohou kuřecí vývar obměnit za ten zeleninový.
Recept: Jemná krémová chřestová polévka
Jarní polévka: MINESTRONE
Minestrone je klasikou mezi jarními polévkami. Není jen zdravým pokrmem, ale i pastvou pro oči. Dopřejte si pestré množství osvěžující zeleniny v jedné misce – mrkev, brambory, petržel, hrášek, fazolové lusky a rajčata zacloumají i s tou největší jarní únavou!
Recept: Jarní minestrone
Jarní polévka: BROKOLICOVÁ BEZ SMETANY
Myslíte na to, že byste absolvovali jarní detox? Potom vsaďte na jarní polévku z brokolice bez smetany. Tato zelenina je plná antioxidantů, takže vám napomůže k dokonalé očistě organismu. Krom toho díky ní doplníte i důležité vitamíny A, B, C, K a také draslík, hořčík, železo nebo vápník.
Recept: Brokolicová polévka bez smetany
Jarní polévka: KAPUSTOVÁ S BRAMBORAMI A KLOBÁSKOU
I jarní polévka může být plnohodnotným obědovým pokrmem – to ostatně splňuje ta níže uvedená z kapusty a klobásky. Společně s kořenovou zeleninou a bramborami vykouzlíte jídlo, které skvěle zasytí a zachutná i mlsným pánům. Vegetariánskou variaci pak snadno vytvoříte odejmutím uzeniny z receptu.
Recept: Kapustová polévka s brambory a klobáskou
Jarní polévka: KOPŘIVOVÁ
Kopřivy se na jaře skloňují ve všech pádech – a není divu, vždyť tento plevel dokáže lidskému organismu nabídnout tolik! Je perfektním antioxidantem a hodí se nejen k přípravě lahodného špenátu, ale i jarní polévky. Spolu se smetanou a křepelčím vajíčkem vykouzlíte lahůdku hodnou mistra šéfkuchaře.
Recept: Jarní kopřivová polévka
Jarní polévka: RÝŽOVÁ SE ZELENINOU
Výčet patnácti receptů na jarní polévky uzavřeme velmi dietním a zdravým vývarem s rýží a kořenovou zeleninou. Je to polévková klasika, kterou zvládne uvařit i úplný začátečník do několika málo desítek minut. Masovou variaci snadno připravíte, když místo zeleninového vývaru zvolíte ten kuřecí či hovězí a dodáte kousky masa.
Recept: Rýžová polévka se zeleninou
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku